Deman wil meer zijn dan Lierse tweede keeper

DEURNE -

Eén punt hield Lierse zaterdagavond aan de korte trip naar de Bosuil over. Patje Deman had een behoorlijk aandeel in dat pseudo-succesje. De doelman hield vooral Patrick Goots van een doelpunt. Eerst duwde Deman een schot van Goots over, later devieerde hij een nieuwe poging van de topschutter van Antwerp met de voet tegen de paal. "Ik hield, na vorige week tegen Charleroi, nu voor de tweede keer op rij de nul. Dat is plezant, ja", zei Deman. "Maar één punt pakken op Antwerp is voor Lierse eigenlijk te weinig."

Patrick Deman, 32 en goed voor dik 150 wedstrijden in eerste nationale, moet zich elke keer opnieuw bewijzen. Niet echt een eenvoudige opdracht in een elftal dat behoorlijk vierkant draait. "Ik moét voor de perfectie gaan. Niet enkel voor mezelf, maar ook en vooral voor de ploeg. Tijdens de voorbije matchen bleek dat eens Lierse een doelpunt tegen krijgt, de spelers volledig op de dool geraken. Het is voor mij dus zaak die nul te houden. Zo blijft er vertrouwen in de groep zitten. En geen doelpunt incasseren, levert altijd puntenwinst op."

De ideale tweede keeper: dat etiket kreeg Deman een tijd geleden opgekleefd. "Ik wil meer zijn dan een ideale tweede doelman. De jaren die ik voor Lierse speel, kwam ik per seizoen gemiddeld 8 keer aan de aftrap, denk ik. Dat bewijst dat ik het niveau van eerste klasse aankan. Maar ik moet telkens opnieuw vechten om onder die lat te staan. Soms is dat frustrerend, ja. Ik heb de ambitie om elke week te keepen, niet om elke week op de bank te zitten."

Deman sleept ook het imago van

braaf ventje

achter zich aan. De doelman is geen lastige jongen. "Dat

braaf-zijn

is mijn stijl. Ik ben geen type dat problemen maakt. Een plaats in het doel dwing je niet af door in de pers te roepen of binnen de club verbaal fors uit te halen. Een doelman die wil spelen, moet zijn kunnen op het trainingsveld en tijdens wedstrijden bewijzen. Bovendien is het zo dat doelmannen binnen een club elkaar scherp moeten houden. Tussen Yves Van der Straeten en mij bestaat er geen oorlogssituatie. We steunen elkaar. Weet je, misschien ben ik in het verleden te weinig een klootzak geweest. Toen ik bij Gent op de bank geraakte, had ik feller moeten reageren. Nu is het daar te laat voor. Ik word gewaardeerd voor mijn manier van werken. Ik ben altijd positief, bij Lierse weet men dat best wel te appreciëren. Belangrijk is dat ik Lierse kan helpen. Geen tegendoelpunt pakken leverde ons de voorbije twee matchen toch 4 punten op, hé."

Nu in het nieuws