Barry Hulshoff: "Neen, we geven niet op"

MECHELEN -

KV Mechelen hield voor de eerste keer sinds de openingsspeeldag de nul. Tot zover het positieve nieuws. Malinwa kon La Louvière geen moment onder druk zetten, creëerde slechts 3 kansen, miste die ook en ziet Sint-Truiden 4 punten uitlopen. Afgaande op die kloof én op de prestatie is het niet denkbeeldig dat zaterdag de twee degradanten

Achter de kazerne

speelden.

Na de teleurstellende 0-0 tegen een ook niet imponerend La Louvière mag KV stilaan beginnen werken aan

scenario catastrophe

. Wiskundig is alles nog mogelijk, maar als je thuis niet wint van de nummer laatst, wanneer ga je dan wél winnen? "Ik vond niet dat we moésten winnen", gaf trainer Barry Hulshoff een verrassend antwoord op die vraag. "We hadden twee doelstellingen: La Louvière achter ons houden en geen doelpunt incasseren. KV Mechelen slikte al 53 tegengoals, het was belangrijk dat de organisatie op punt zou staan. En die klopte. De vijfmansdefensie stáát. Als de tegenstander in 4-4-2 speelt, behouden we dat concept voor de rest van het seizoen. Heb je die redding van Willockx gezien? Drie weken geleden was het bingo geweest. Voor mij was dát de meest positieve conclusie: uit ervaring wist ik dat La Louvière een kans zou krijgen, ik zat erop te wachten. Voor mij was het uiterst belangrijk te weten of die bal erin zou gaan of niet. Niet dus. We maken progressie."

Maar aanvallend stelde KV nauwelijks iets voor.

Hulshoff:

"Ik had ook verwacht dat we beter zouden voetballen. Mijn spelers hadden te veel krachten nodig om de duels te winnen. Vanuit die duels was de rust er niet om er voetballend uit te komen. Bovendien kwamen er te weinig impulsen vanuit het middenveld. We hanteerden te vaak de lange bal. Ik begrijp de spelers wel: als ze de bal hadden, dachten ze

ik mag zeker geen balverlies lijden

en dus kozen ze voor zekerheid en hup, naar voor, waardoor de 3 aanvallers het zelf maar moesten uitzoeken."

In de tweede helft leek het elftal niet vooruit te bránden.

"De nul was echt heilig, daarom hielden we een extra verdediger achterin. Als we iets opener gespeeld hadden, zouden we met 0-2 verloren hebben. We zijn op zoek gegaan naar een eerste vorm van stabiliteit. Vergeet niet dat de club een heel onrustig seizoen achter de rug heeft. Drie trainers, veel spelerswissels: geen wonder dat de automatismen ontbreken. Daarbij, het belang van de wedstrijd woog op de spelers. Je voelde de faalangst."

Als KV daarmee niet overweg kan, is het gedaan, want jullie krijgen nog een zestal matchen op leven en dood.

"Ten eerste: de volgende weken spelen we tegen Beerschot en Brugge, dan is die druk er níét. Ten tweede: ik heb vanaf mijn eerste werkdag gezegd dat ik 4 weken nodig zou hebben om het elftal op de rails te krijgen. Dus vanaf volgende week kan je mijn werk beoordelen. Vanaf nu gaan we op training werken aan de offensieve patronen. Tot dusver moest ik hameren op organisatie."

Maar over 3 weken kan het te laat zijn!

"Ach, de situatie is al een heel seizoen zorgwekkend. Met deze groep moet je realist zijn: het wordt knokken tot de laatste speeldag. Maar ik ga goed slapen vannacht, ik weet dat het snel kan gaan in voetbal. We geven zeker niet op. Ik vind niet dat we een tik hebben gekregen."

Na La Louvière zou een evaluatie volgen. Komt er nog scorend vermogen bij?

"Mmm, dat is mogelijk. Dinsdag doen misschien al testers mee. Maar intussen is Elias er weer bij. Hij reageerde enkele keren furieus, maar dat hoort nu eenmaal bij zijn karakter. Bij sommige spelers is dat zo, ook De Oliveira van Aalst kreeg soms een waas voor de ogen. De ploegmaats hebben hem goed beschermd. Ik heb ook positieve dingen van Elias gezien. Hij lijkt me complementair met Van Hout. Ik zie ze samen in de spits goed functioneren. We hebben dus veeleer iemand nodig die net achter hen speelt en kan infiltreren."

Nu in het nieuws