STVV wint na amper 5 dagen Mangelschots IV

Print
SINT-TRUIDEN - Staaien kon zaterdagavond na de winst tegen Lokeren eindelijk nog eens aan het feest. Het was van 19 november op Harelbeke geleden dat STVV nog eens won. De spionkop ging helemaal uit de bol, vermoedde de hand van Mangelschots IV achter de merkwaardig ommekeer en vond dat de rotonde aan de Tiense Steenweg nu maar eens eindelijk het Guy Mangelschotsplein moet gaan heten.
Hoe doet hij het toch, die Mangelschots? Telkens hij overneemt, staat er plots een andere ploeg op het veld. De veldtrainers Jules Knaepen en Jacky Matthijssen gaven toe dat er in de loop van de week nauwelijks anders was getraind. Tijd voor tactische bijsturingen was er ook niet geweest: "De koppekes moesten eerst zuiver worden gemaakt. Er is mentaal wel hard gewerkt."

Voets
In die omstandigheden is Guy Mangelschots altijd op zijn best. Toch bleef hij achteraf bescheiden. "Hoe ik dat doe? Ik weet het ook niet. Gewoon doen zeker? Doen wat je denkt dat je moet doen. Met alle 21 kernspelers, de geblesseerde Fiers incluis, zijn er individuele gesprekken geweest. Ook met de studenten, die horen er voor mij ook bij. Ik heb hen vrijdagavond na de match van de reserven nog laten overkomen naar Sittard. De schrik om iets mis te doen moest eruit. Anders durf je op de duur niks meer. Plus moet je de spelers ervan overtuigen dat je aanvaardt dat ze eens iets mis doen. Ondanks die 9 wedstrijden zonder overwinning hebben we het positieve naar boven gehaald, de jongens duidelijk gemaakt dat het wel degelijke goeie voetballers zijn."

Symbool voor de ommekeer was Peter Voets. Vorig weekend nog met een onvoldoende op de bank, nu terug de oerdegelijke en onverzettelijke rechtsachter. "Voets is het bewijs dat er een mentaal probleem was," zegt Mangelschots. "Hij zat de jongste weken maar te jammeren dat het niet meer ging, dat hij niet in vorm was. Het zat bij hem in het koppeke, ook hij had schrik om iets mis te doen en durfde uiteindelijk niets meer. Nu nam hij weer initiatief en knalde hij er eentje van op 30 meter binnen."

Bank
Mangelschots genoot ook op de bank, ook al had hij enkele aanpassingsproblemen. In het begin van de match veerde hij nog regelmatig recht om bij te sturen, maar de vierde official maakte daar een einde aan. "Ik wist niet dat er maar één trainer mag rechtstaan om aanwijzingen te geven. Het moet ook altijd dezelfde zijn, dus heb ik het daarna maar aan Jules Knaepen overgelaten. Er mogen ook maar 3 spelers tegelijk opwarmen. Wist ik niks van. Maar het was daar wel plezant in de dugout. Veel korter bij het veld. Erg handig ook als je verliest. Kan je onmiddellijk naar de kleedkamer verdwijnen. Als je in de tribune zit is dat veel moeilijker. Daar moet je al die commentaren van de voetbalkenners er eerst bijnemen."

"Ach, het belangrijkste is dat we een kleine stap vooruit hebben gezet. Ook omdat de andere resultaten meevallen. Maar wij moeten nog beter kunnen. Wie weet rapen we wel iets op Standard. Voetbal is toch zoiets vreemd. Als we binnen een week of vier 20 punten hebben, moeten ze zich hier op Staaien geen zorgen meer maken. Dan komt alles dik in orde."

.

Nu in het nieuws