Marc Hendrikx: "Dit is frustrerend"

CHARLEROI -

De bijna 1.000 meegereisde supporters bedankten de Genkse spelers na het laatste fluitsignaal met een applaus. Racing had voor de 8ste keer verloren op verplaatsing, maar eindelijk had de ploeg een groot hart getoond. De nederlaag in Charleroi was onrechtvaardig en zorgde dan ook voor een begrafenisstemming in de bezoekende kleedkamer.

Marnik Geukens

Wat doet het meeste pijn: verliezen na een ondermaatse prestatie of onverdiend de boot in gaan als je 90 minuten lang de betere ploeg geweest bent? De meningen liepen uiteen. Trainer Pierre Denier kon zich het snelst over de ontgoocheling heen zetten. "Ik ben tevreden omdat ik eindelijk de juiste ingesteldheid heb kunnen vaststellen," aldus Denier. "Nu is er een basis, waarop je kan verderwerken. Ik verkies een nederlaag als deze in elk geval boven een afgang zoals in Westerlo. Daar bloedde mijn hart, ik heb er een week niet van kunnen slapen."

3-5-2

Denier had drastisch ingegrepen op het tactisch bord. Hij keerde terug naar de beproefde 3-5-2 opstelling onder Aimé Anthuenis. Met een driemansdefensie in zone, Hendrikx en Chatelle als kilometervreters op de flank en Daerden voor het eerst centraal naast Kaku. Voorin kreeg Zoran Ban de voorkeur op David Paas. "Het werd een meevaller," evalueerde Denier. "We slikten al weken veel goals op verplaatsing, daarom moest ik wel iets anders proberen. Het mannetje meer op het middenveld deed wonderen, ook al omdat we achterin bijna alle duels wonnen. Met Zokora en vooral Roumani gaat het duidelijk een stuk beter de jongste weken. En op de flanken legden Chatelle en Hendrikx bijzonder veel afstand af. Ik weet nog niet of het de bedoeling is om elke week op deze manier te voetballen. Maar als Marc Hendrikx opnieuw voldoende training in de benen heeft, wordt dat in dit concept weer een heel belangrijke troef in dit elftal."

0-6

Hendrikx geraakte op de sukkel in Antalya, hij maakte pas vorige week als invaller zijn rentree na een vervelende knieblessure. Zaterdag stoomde hij als vanouds op de linkerflank. "Het klopte gewoon," blikte Hendrikx terug op de wedstrijd. "Ik kreeg ook regelmatig steun van Koen Daerden, centraal zat het ook perfect. We waren agressief in de duels, domineerden de volledige wedstrijd. Bovendien creëerden we meer kansen dan in alle matchen na de winterstop samen. Nul-zes had het hier moeten worden. Maar we kunnen weer met lege handen naar huis. Dit is frustrerend, het doet dubbel pijn. Toch moet deze prestatie vertrouwen geven."

Het zal zaterdag van pas komen. Dan is het tegen Cercle alles of niks, de spanning zal te snijden zijn. "Extra druk? Die zijn we intussen wel gewoon. Iedereen praat over die beker, maar wij willen ook in de klassering omhoog. De eerste kolom moet het doel blijven. Maar om te klimmen, moet je wel een reeksje kunnen neerzetten. Een 6 op 6 had een begin kunnen zijn, maar het was ons vandaag blijkbaar niet gegund."