België haalt slechte cijfers voor werk bij jong en oud

"De positieve berichten over de ontwikkeling van de werkloosheid in Europa mogen ons niet blind maken voor de onderliggende problemen waarmee de Europese arbeidsmarkten blijven kampen. Want zowel inzake de werkgelegenheid van jongeren (15-24 jaar) als van oudere bevolkingscategorieën (55-64 jaar) scoort België ver beneden het Europese gemiddelde." Dat zeggen onderzoekers Prof. dr. André Van Poeck en assistent Alain Borghijs van Ufsia-Ruca in Antwerpen .

Prof. dr. André Van Poeck, gewoon hoogleraar aan de faculteit Toegepaste Economische wetenschappen aan Ufsia-Ruca (Universiteit Antwerpen) en assistent Alain Borghijs hebben de mogelijke impact onderzocht tussen de invoering van de Euro en de arbeidsmarkt.

Zij stellen daarbij vast dat de structurele werkloosheid in Europa gemiddeld nog steeds 9 pct van de actieve bevolking bedraagt en wijzen op het schrille contrast met de Verenigde Staten (5 pct) en Japan (4 pct). Met 8 pct van de actieve bevolking presteert België net iets beter dan het Europese gemiddelde. "Maar in feite is het beeld minder rooskleurig", aldus de onderzoekers. "Want met een werkgelegenheidsgraad van amper 59 pct bengelt België aan de staart van de EU-landen, enkel gevolgd door Griekenland, Spanje en Italië."

Nu in het nieuws