Basket: Charleroi gaat in cassatie

BRUSSEL -

De Koninklijke Belgische basketbalbond (KBBB) heeft aan Oostende bevestigd dat Spirou Charleroi beroep heeft aangetekend tegen de beslissing van de beroepsraad van de bond om het resultaat van de competitiewedstrijd Charleroi-Oostende (88-89) van 11 oktober 2000 te behouden.

BELGA

BR>

Jean Guilbert, secretaris van Charleroi, verduidelijke aan het persagentschap Belga dat er volgens de club drie procedurefouten zijn gemaakt. De zaak kan in principe vanaf zaterdag behandeld worden, maar de Waalse club zou liever zien dat de affaire pas volgende week aan bod komt. Zaterdag staat de topper van de Belgische competitie Oostende - Charleroi immers op het programma in de SportArena en bij Charleroi willen ze eventuele problemen tijdens die wedstrijd vermijden.

Op 11 oktober, bij een 83-84 stand in de verlengingen, floot de scheidsrechter een fout op Michael Batiste. Charleroi kreeg twee vrijworpen toegewezen, maar de scheidsrechterlijke tafel kwam op die beslissing terug. De wedstrijd werd gewoon hernomen. Charleroi verloor uiteindelijk met 88-89 en plaatste vraagtekens bij de betwiste spelfase. Na de wedstrijd erkende het scheidsrechterskorps dat er een fout was begaan.

Volgens de Beroepsraad is een wedstrijdcommissaris een official, die inzake de wedstrijd zelf geen beslissingen neemt. "Het al dan niet toekennen van vrijworpen is dus een beslissing van de scheidsrechters, waarbij uiteindelijk de hoofdscheidsrechter de eindbeslissing neemt. Het gaat dus om een scheidsrechterlijke beslissing/vergissing.

Het reglement voorziet dat een ploeg onmiddellijk na een incident of bij de eerstvolgende onderbreking klacht kan indienen bij de hoofdscheidsrechter en niet bij de wedstrijdcomissaris. De fout kan op die manier nog hersteld worden. Commentaar geven op een beslissing staat niet gelijk aan formeel protest aantekenen.

In de motivering van de beroepsraad staat dat Charleroi pas tijdens de tweede stilstaande fase na het incident, dan nog nadat beide coaches naar de tafel werden geroepen en dus niet op eigen initiatief, klacht heeft ingediend.