Friesinger voelt zich stoer na 1ste titel schaatsen

BOEDAPEST -

Mijn lichaam is mijn kapitaal. Die opmerking tekende het Duitse weekblad Stern onlangs op uit de mond van Anni Friesinger rond een kunstzinnige blootreportage met de Duitse schaatsster. De concurrentie ondervond op een schilderachtig buitenbaantje in Boedapest dat het lijf van Friesinger niet alleen mooie plaatjes oplevert.

ANP

BR>

De 24-jarige inwoonster van Inzell veroverde een maand na haar dramatische uitschakeling op het Europees kampioenschap haar eerste wereldtitel bij de allroundsters. De eerste voor een schaatser met een West-Duitse achtergrond. "Stoer hé", glunderde ze vrolijk na de slijtageslag op de slotafstand. Friesinger hield op de vijf kilometer net voldoende tijd over om landgenote Pechstein naar het zilver te verwijzen. Renate Groenewold pakte brons.

De ontknoping van de vrouwenstrijd werd zondag in de laatste ronden van de vijf kilometer nog spannend. Vooraf dacht landgenote Claudia Pechstein dat de achterstand van ruim twaalf seconden onoverbrugbaar was. Uiteindelijk bleef van die marge 1,01 seconde over. "Ik kende de tijden, maar ik had in de slotfase zoveel last van de lucht. Mijn spieren kregen amper zuurstof. Het werd nog spannend. Ik ben hier heel gelukkig mee."

Friesinger stamt uit een echte schaatsfamilie. Vader Georg, in 1996 overleden, deed ooit aan het WK voor junioren mee, haar van origine Poolse moeder Janina Korowicka kwam uit op de Winterspelen van 1976. Het was daarom niet zo vreemd dat de kinderen Anni, broer Jan en tegenwoordig ook zusje Agnes op de smalle ijzers zijn gestapt. Daarnaast is Inzell een ideaal schaatsoord, waar alle trainingsfaciliteiten voorradig zijn. "Ik ben buitenbanen en de wisselende omstandigheden gewend", zei ze zondag.

Jarenlang stond Friesinger in de schaduw van haar landgenotes Gunda Niemann en Claudia Pechstein, voormalige Oost-Duitsen. Van Niemann, goed voor acht wereldtitels allround, had ze in Boedapest na de eerste dag geen last meer. De 34-jarige Duitse raakte op een winderige avond tijdens de 3000 meter verstrikt in de regels rond het wisselen van binnen- en buitenbanen. "Ik probeerde de invloed van de wind zoveel mogelijk te beperken door dicht tegen de boarding te rijden en vergat naar de binnenbocht te stappen", gaf de meest ervaren schaatsster aan. "Ik was zo bezig met de wedstrijd, moest aanvallend rijden na mijn slechte 500 meter. Daarbij vergat ik even iets."

Huilend maar ook uit ergernis over haar eigen blunder stapte Niemann van het ijs. Diskwalificatie was het logische gevolg. Nog dezelfde avond meldde de Europese kampioene zich totaal ontluisterd af voor de rest van het merkwaardige toernooi. Friesinger maakte de laatste jaren een opvallende ontwikkeling door. Vorig jaar Europees kampioene allround, nu de wereldtitel. Vooral haar sprint is een stuk verbeterd. Op de middenafstanden was ze al goed. Een maand geleden was de pupil van Markus Eicher ook de favoriet in Baselga voor de Europese titel. Op de Italiaanse buitenbaan mocht ze overrijden nadat Groenewold haar op de 500 meter had gehinderd. Daarbij kwam ze zwaar ten val, waardoor ze het WK sprint in haar woonplaats moest afzeggen door een nekblessure. In Boedapest was er niets meer te merken van enig ongemak. "Ik praat er niet meer over. Het was een ongelukje", glimlachte ze lief naar Groenewold.

Friesinger bleef op de eerste afstand als enige onder de veertig seconden. Op de 3000 meter consolideerde ze haar voorsprong om zondag in alle vroegte opnieuw toe te slaan op de 1500 meter. Ze reed op haar 'dooie' gemak weg bij Groenewold, op dat moment het nummer twee. "Ik heb mezelf opgeblazen", meende de Nederlandse, die zaterdag de 3000 meter won. Ondanks het feit dat Niemann de weg kwijtraakte, waardoor de pupil van Gerard Kemkers zelf ging twijfelen of ze wel de juiste baan had genomen.

Na de 1500 meter leek de eerste wereldtitel allround van Friesinger een feit. Pechstein en Groenewold moesten op de slotafstand ruim twaalf seconden goedmaken. "Ik dacht dat de marge te groot was", constateerde Pechstein na afloop triest. "In de laatste ronden van Anni heb ik nog even aan de wereldtitel gedacht. Jammer."

Friesinger zat er niet mee. "Het maakt me niet of ik met tien tellen of met één wereldkampioen word." De enige smet op haar titel, was de mislukte jacht van Ids Postma op de mondiale titel bij de mannen. Haar partner moest Ritsma op de slotafstand laten voorgaan.