Wahid voor behandeling naar VS

Print
Abdurrahman Wahid, die maandag werd afgezet als president van Indonesië, gaat donderdag voor medische behandeling naar de Verenigde Staten.
Wahid (61) heeft in het verleden twee attaques gehad. "Als ik een derde beroerte krijg zal ik sterven", zo werd hij woensdag geciteerd door een andere moslimleider, Emha Ainun Najib. De ex-president is bijna blind en lijdt ook aan hoge bloeddruk en diabetes. Zijn broer en lijfarts, Umar Wahid zei dat zijn broer de komende twee weken zal worden onderzocht in het Johns Hopkins Hospital in Baltimore in de staat Maryland.
Wahid had geprobeerd zijn afzetting te voorkomen door te dreigen met het uitroepen van de noodtoestand. Nadat het leger hem had laten vallen en het parlement Megawati Sukarnoputri tot zijn opvolger had gekozen, bleef Wahid in het presidentiële paleis in Jakarta en zei hij zichzelf nog steeds als president te beschouwen. Nu hij naar de VS vertrekt lijkt de crisis bezworen en kan Wahid zonder verder gezichtsverlies het presidentschap achter zich laten. Emha zei dat Wahid nog wel een formeel bewijs van 'uithuiszetting' van de regering eist. Emha zei dat Wahid bij terugkeer naar Indonesië een politieke denktank zal gaan leiden.
Nu in het nieuws