20 lepels suiker per dag

Print
Een glas suikerhoudende frisdrank meer per dag geeft een kind een 60 procent grotere kans op het ontwikkelen van vetzucht, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Uit hun onderzoek, dat zaterdag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd, blijkt dat het verband tussen frisdrank en vetzucht onafhankelijk is van wat de kinderen eten, hoeveel ze televisie en video kijken en hoeveel lichaamsbeweging zij nemen.
BR>
Dr. David Ludwig van het kinderziekenhuis in Boston leidde het onderzoek, waarbij 458 kinderen van elf en twaalf jaar op scholen in de staat Massachusetts twee jaar lang gevolgd werden. In die twee jaar ging 57 procent van de kinderen meer fris drinken. Ludwig tekende bij zijn rapportage aan dat het onderzoek niets zegt over de verhouding tussen frisdrank en andere factoren die bijdragen aan vetzucht, maar dat duidelijk lijkt dat de frisdrinkers niet minder gaan eten om de extra calorieën te compenseren. Mogelijk komt dat doordat de drankjes minder verzadigen dan voedsel.

Tussen 1980 en 1994 is het aantal kinderen met vetzucht in de Verenigde Staten verdubbeld. Wetenschappers schatten dat een op de vier Amerikaanse kinderen aan vetzucht lijdt. In die tijd is de consumptie van frisdrank ook ongeveer verdubbeld. Volgens Ludwig krijgt de gemiddelde Amerikaanse tiener vijftien tot twintig theelepels suiker binnen via gezoete drankjes.

.

Nu in het nieuws