Parkinson-behandeling met stamcellen embryo's

Print
Amerikaanse wetenschappers zeggen vooruitgang te hebben geboekt in het onderzoek naar de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het betreft een methode die ethische bezwaren zou kunnen oproepen, omdat er gebruik wordt gemaakt van stamcellen uit embryo's.
BR> Stamcellen zijn basiscellen die tijdens de embryonale ontwikkeling tot een willekeurig orgaan kunnen uitgroeien. De wetenschappers gebruikten deze cellen bij muizen en ratten met nagebootste symptomen van de ziekte van Parkinson. De dierproeven zijn volgens de onderzoekers succesvol verlopen.
Parkinson-patiënten hebben een gebrek aan dopamine, een stof die ervoor zorgt dat er binnen het centrale zenuwstelsel signalen worden doorgegeven. Het idee achter het onderzoek van de twee wetenschappers is dat patiënten deze stof met behulp van stamcellen zelf aanmaken.
Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van de Harvard Medical School en de Amerikaanse National Institutes of Health. In de Verenigde Staten en andere landen gelden beperkingen voor het gebruik van stamcellen van embryo's. De nieuwe regering van president George W. Bush heeft beloofd de ethische aspecten van deze vorm van onderzoek opnieuw onder de loep te nemen, maar heeft nog geen standpunt ingenomen.

.

Nu in het nieuws