"Budget klinische biologie niet correct berekend"

Print
De besparing van 1,2 miljard frank (29,7 miljoen euro) voor de klinische laboratoria buiten de ziekenhuizen brengt hun werking in gevaar. Bovendien klopt het niet dat er in de sector een budgetoverschrijding van 1,2 miljard frank gebeurde. Dat zegt de Vereniging voor Vlaamse Klinische Laboratoria maandag in een reactie op de recente besparingsmaatregelen van de regering.
In de klinische biologie wordt een onderscheid gemaakt tussen de laboratoria binnen de structuren van een ziekenhuisorganisatie, waar patiënten voor een dag gehospitaliseerd worden, en die buiten de ziekenhuizen (extramurale). In de extramurale laboratoria gebeuren de tests voor de huisartsen.
"De maatregel betekent voor de extamurale labs een omzetdaling van 20 procent, waardoor ze met verlies moeten werken", aldus de klinische biologen. "De besparingen zetten dus het bestaan van die labs op het spel. Daardoor zullen de huisartsen hun snelle tests verliezen en komt de job van 3.647 personeelsleden op de helling te staan".
MEEST RECENT