GIA-Kapers wilden Airbus boven Eiffeltoren laten ontploffen

Print
De Algerijnse terreurgroep GIA die in december 1994 een Franse Airbus had gekaapt, was van plan het toestel boven de Eiffeltoren te laten ontploffen. Dit heeft een voormalige leider van deze Gewapende Islamitische Groep, Omar Chikhi, zaterdag onthuld.
BR> Indertijd was het wel bekend dat de kapers met het toestel een zelfmoordactie wilden plegen, maar het is nooit duidelijk geworden wat ze precies hadden willen doen met de Airbus en de 169 inzittenden. Nadat het vliegtuig wegens brandstofgebrek in Marseille moest landen, maakten Franse elitetroepen een einde aan de kaping. Zij schoten de vier kapers dood.
Omar Chikhi vertelde aan de krant El Youm dat de kaping fout gelopen is, omdat de groep kapers op het laatste moment was teruggebracht van tien tot vier. Dat gebeurde omdat de kaping eerder uitgevoerd werd dan het plan was. De veiligheidsdiensten zouden van de plannen lucht hebben gekregen. Door alle perikelen was het belangrijkste lid van de groep niet bij de operatie betrokken. "Als hij aan de kaping had meegedaan, was het lot van het vliegtuig en de inzittenden zeker veel tragischer geweest. Hij zou het toestel boven de Eiffeltoren hebben laten exploderen." Uiteindelijk vielen bij de kaping in totaal zeven doden, de vier kapers en de drie passagiers die door de kapers waren doodgeschoten.

.

Nu in het nieuws