Bush op bezoek bij de paus

Paus Johannes Paulus II heeft maandag de Amerikaanse president Bush ontvangen in zijn buitenverblijf in Castel Ganfolfo.

BELGA

De paus riep Bush op om af te zien van embryonaal stamcellenonderzoek. Maandag had Bush in het buitenverblijf van de paus, in Castel Gandolfo, een onderhoud met de kerkvorst. Die wees Bush ook op de bijzondere verantwoordelijkheid van de VS om de kloof tussen arm en rijk te dichten.

Johannes Paulus verklaarde in een toespraak voor Bush dat "de ervaring al aantoont hoe de tragische verzwakking van het geweten samen gaat met aanvallen op het ongeboren leven en leidt tot de aanvaarding van andere kwaad zoals euthanasie, kindermoord en meer recent de voorstellen om embryo's te creëren voor wetenschappelijke doeleinden".

Volgens de paus kunnen de VS de wereld de weg tonen naar een "menselijke toekomst, waarin de mens de meester blijft en niet het product van haar technologie".

Bush moet de volgende weken beslissen of wetenschappelijke projecten met embryonale stamcellen kunnen rekenen op overheidsgeld. Vorsers proberen met het onderzoek naar stamcellen de strijd tegen ziektes als Alzheimer aan te gaan.

De paus zei verder dat "een politiek van opening naar migranten, de annulering of vermindering van de schulden van de derde wereld, de promotie van vrede door dialoog en de voorrang van de rechtsstaat" prioriteiten moeten vormen voor de leiders van het westen. "Amerika heeft hier een bijzondere verantwoordelijkheid", aldus de kerkvorst. President Bush heeft maandagmiddag een onderhoud met premier Silvio Berlusconi. Eerder al hij een ontmoeting met president Ciampi.

Nu in het nieuws