Liever sluiting bedrijf dan werkhervatting

Print
De 23 overgebleven arbeiders van het metaalbedrijf Carnoy in Wondelgem staken verder. Op een personeelsvergadering hebben ze zaterdag de intentieverklaring, die de nieuwe aandeelhouder G.S. Bakker had voorgelegd, unaniem verworpen. Volgens Marc Staelens van het ABVV verkiezen de overgebleven arbeiders een sluiting van het bedrijf boven de hervatting van de werkzaamheden. Inmiddels duurt de staking in het bedrijf al veertien weken. Directe aanleiding voor het uitbreken van de staking was het ontslag van twee werknemers.
BR> Volgens het ABVV is het voorstel van de directie dat zaterdag op tafel lag, nog steeds hetzelfde als toen de staking uitbrak. Van een reïntegratie van de arbeiders met het meeste dienstjaren, één van de belangrijkste eisen naast betere arbeidsomstandigheden, is geen sprake. Daarom staan de overgebleven arbeiders nog steeds zeer wantrouwig tegenover de nieuwe aandeelhouder. Volgens de vakbonden is de komst van een nieuwe aandeelhouder een juridische constructie, maar verandert er in feite niets.
Bij Carnoy in Wondelgem werkten enige tijd geleden nog een 100-tal arbeiders. Dit aantal is druppelsgewijs gedaald tot 23. Zeventien van hen waren zaterdagvoormiddag op de vergadering aanwezig. Volgende week zullen de vakbonden aandringen op een nieuwe vergadering met de directie.

.

Nu in het nieuws