Facelift voor oudste Antwerpse reuzen

De oudste Antwerpse reuzenhoofden, van Druon Antigoon en Pallas Athena, die bewaard worden in de collecties van het Volkskundemuseum zijn gerestaureerd. Deze niet zo alledaagse opdracht werd uitgevoerd door Rose-Mie en Jan Cheroutre van het atelier Chebie Productions.

BELGA

BR>

De uitgebreide restauratie, die anderhalf jaar in beslag nam, heeft nieuwe en interessante gegevens opgeleverd over de constructie van de reuzenhoofden en de verschillende herstellingen en restauraties die ze in de loop der eeuwen hebben ondergaan. Bovendien werd een bevestiging gevonden over de datering van de reus. Volgens historische bronnen werd Druon Antigoon omstreeks 1534-1535 gemaakt naar een tekening van Pieter Coecke van Aelst. Bij de restauratie werd in de originele constructie van het hoofd van de reus een onversneden 'prognosticatie' of 'voorspelling' gevonden die gedateerd is 1534. Reuzin Pallas Athena is van een latere datum en werd in 1765 vervaardigd door Daniël Herreyns. Aanvankelijk was ze bedoeld als Maagd van Antwerpen, maar een jaar later werd ze omgevormd tot de godin Pallas Athena.

Tijdens de Nacht van de Musea in Antwerpen, op 11 augustus om 22 uur, zal Elsje Janssen, consulente van de afdeling Behoud en Beheer van de Stedelijke Musea, bij de tentoonstelling meer uitleg verschaffen over de restauratie.

Vastgoed

Jobs in de regio