Waalse meerderheid onderhandelt dinsdag over Lambermont-bevoegdheden

Print
De voorzitters van de Franstalige meerderheidspartijen vergaderen dinsdag over de verdeling van de nieuwe bevoegdheden binnen de Waalse gewestregering. Het is de bedoeling om in de loop van de week tot een akkoord te komen, zei Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe zaterdag.
BR>
Het Lambermont-akkoord voorziet dat de bevoegdheden rond landbouw, buitenlandse handel, de gemeente- en provinciewet en de ontwikkelingssamenwerking vanaf 1 januari 2002 grotendeels of helemaal verschuiven van het federale niveau naar de gewesten. De Vlaamse regering maakte reeds eerder afspraken hieromtrent, wat resulteerde in de overstap van Jaak Gabriels (VLD) van de federale naar de Vlaamse regering.

Binnen de Waalse regering zijn momenteel socialistische en liberale ministers verantwoordelijk voor de departementen waarvan de bevoegdheden uitbreiden. Toch willen ook de groenen een deel van de koek. Vandaar het initiatief van PS-voorzitter Elio di Rupo om dinsdag aan tafel te zitten met zijn liberale collega Daniel Ducarme en met een van de drie federale secretarissen van Ecolo.
Nu in het nieuws