Corti: "vliegen moet duurder worden"

Print
Vliegen moet volgens Swissair-baas Mario Corti duurder worden. "Het is een paradox: de industrie heeft de laatste jaren niet eens de kapitaalkosten verdiend. Desondanks is er steeds nieuw kapitaal naartoe gevloeid", zegt Corti zaterdag in een interview met het Zwitserse dagblad "Finanz und Wirtschaft".
BR>
Corti kondigde aan dat hij de communicatie van de maatschappij "aanzienlijk" wil verbeteren. In het kader van die transparentie zal de Swissair Group vanaf volgend jaar trimestriële resultaten bekend maken.

De problemen van de maatschappij komen niet enkel van buitenlandse participaties. Ze komen ook voort uit "een gebrek aan transparentie", vooral wat betreft de publicatie van resultaten. "Ik heb het trouwens persoonlijk zelf ondervonden de jongste maanden: de kwaliteit van de informatie waarover ik beschikte was onvoldoende." Als alle informatie beschikbaar is, is het veel makkelijker om ze aan de buitenwereld mee te delen.

Corti bekritiseerde tevens de vliegtuigconstructeurs die steeds grotere toestellen willen produceren. "Iedereen wil nieuwe en nog grotere vliegtuigen bouwen. De constructeurs willen dit, net als de motorenfabrikanten en de concernleiders van de luchtvaartmaatschappijen. Het is echter erg moeilijk grote toestellen economisch te runnen. Het is gebleken dat een passagierszit in een groot toestel praktisch dezelfde kosten genereert dan een zitje in een klein vliegtuig. Als grote jets niet volzet zijn, wordt de resterende capaciteit aan goedkope prijzen aangeboden. Dat leidt tot een algemene prijsdruk".

Om die reden is het volgens Corti verkiesbaar te beschikken over een breed palet vliegtuigen die flexibel kunnen ingezet worden. "Ik ben ervan overtuigd dat in de luchtvaart op termijn de economische realiteit zich zal doorzetten. Ik geloof dat Zwitserland voldoende koopkracht heeft om zich een luchtvaartmaatschappij als Swissair te permiteren. Uiteindelijk beslist echter de consument over de grootte van Swissair."
Nu in het nieuws