Belgische KFOR-soldaten houden konvooi tegen

Print
Een humanitair konvooi, georganiseerd door de democratische partij (DS) van de Servische premier Zoran Djindjic en bestemd voor de Servische enclaves in het noorden van Kosovo, wordt aan de grens met Kosovo tegengehouden door Belgische militairen. Die maken deel van de VN-politiemacht (UNMIK) en NAVO-vredesmacht (KFOR) in Kosovo.
Het konvooi bestaat uit 4 vrachtwagens met aan boord 100 ton hulpgoederen plus verschillende autobussen. Een 300-tal leden van de DS en een zestigtal journalisten maken deel uit van het konvooi.
Ze werden zaterdagochtend rond 8 uur tegengehouden aan de grenspost Lesak, op een kilometer van de administratieve grens tussen Kosovo en de rest van Servië.
Een Belgische officier zei aan het Franse persbureau AFP dat de KFOR-en UNMIK-macht "verrast" was door het hoge aantal DS-leden dat meereist.
"Het initiatief lijkt meer op een politieke stunt dan op een humanitaire actie", voegde hij eraan toe. Het was niet de afspraak dat zoveel mensen het konvooi zouden begeleiden.
Een Servische lokale vertegenwoordiger, Oliver Ivanovic, heeft het konvooi intussen geïnformeerd dat het niet mogelijk zou zijn om zoals voorzien naar negen Servische enclaves in Kosovo te rijden. Dit omwille van veiligheidsredenen. Vrijdag viel in Kosovska Mitrovica, waarvan het zuiden Albanees is en het noorden in Servische handen is, nog een incident voor. "Vier etnische Albanezen werden aangevallen toen ze in het noorden van de stad binnendrongen", zo beweert Ivanovic.
De begeleiders van het konvooi dreigen er intussen mee de hulpgoederen uit te laden en op de weg te deponeren indien er geen akkoord met de KFOR en UNMIK uit de bus komt. In Kosovo leven zo'n 100.000 Serviërs en andere niet-Albanezen.
Nu in het nieuws