Openingsstoet Gentse Feesten lauw onthaald

Print
Genoeg volk, maar vooral teveel paraplu's en teveel (mot)regen: de Gentse Feesten zijn vandaag definitief op gang getrokken door de traditionele openingsparade. 33 groepen deden hun ronde door de stad. De groep Exces kreeg de prijs van het publiek en de persprijs en de groep Circusplaneet kreeg de stadsprijs.
BR> Tijdens de eerste dag van de Gentse Feesten werd een standbeeld onthuld van eerste minister Verhofstadt en verijdelde de Gentse lokale politie een taartenaanslag op de eretribune op het Braunplein. De Gentse Feesten zijn niet onder een goed gesternte gestart. Het weer viel alvast niet mee, de hele dag hing er over Gent een wolkendeken en een vlaag motregen viel om de haverklap naar beneden. Qua opkomst viel het allemaal nog wel mee. "In vergelijking met andere jaren mogen we niet echt klagen", zei een uitbater van één van de terrasjes aan het stadhuis".
De openingssoet verliep zoals verwacht. "Er komen altijd duizenden mensen naar kijken, maar achteraf zegt iedereen dat het weer op niets trok", zei feestenburgemeester Daniël Termont vrijdagavond nog tijdens de openingsreceptie van de Feesten op het stadhuis. Ook dit jaar bleek het gezegde van Termont waar.
De milieugroep Wildgroei probeerde hier iets aan te veranderen, maar daar stak de Gentse lokale politie een stokje voor. De milieuactiegroep wilde de eretribune bestoken met taarten uit protest tegen de uitbreiding van de Gentse haven, waardoor volgens de milieugroep verschillende waardevolle landschappen en gehuchten van de kaart worden geveegd. Rond 14.15 uur werden een tiental actievoerders onderschept door de politiediensten. "We hebben hen de keuze gelaten: hun taarten afgeven en verdwijnen of een verblijf in het politiecommissariaat. Ze hebben gekozen voor het eerste. De taarten werden vernietigd, ze bleken toch al over hun houdbaarheidsdatum te zijn", zegt politiecommissaris Steven De Smet.
Nu in het nieuws