Kansen Rogge stijgen na verkiezing Peking

Print
De aanduiding van Peking als gaststad voor de Olympische spelen van 2008 doet de strategie van de vijf kandidaat-voorzitters van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet echt veranderen maar de kansen van onze landgenoot Jacques Rogge stijgen wel ten opzichte van de Zuid-Koreaan Kim Un-yong en de Canadees Dick Pound. Voor de Amerikaanse Anita DeFrantz en de Hongaar Pal Schmitt verandert er niets. Deze twee kandidaten werden voor vrijdag kansloos geacht en dat is ook nu nog zo.
Het feit dat Azië de organisatie van de 29e Spelen in 2008 kreeg toegewezen heeft ontegensprekelijk een voordelig effect voor Europa, en dus Jacques Rogge. Met 54 stemgerechtigde leden (op 116 aanwezige leden) staat het oude continent in een sterke positie om de voorzittershamer in haar bezit te houden. De voorzitter van het IOC komt sinds 1972 uit Europa. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het IOC na de Olympische Spelen ook het voorzitterschap aan een Aziaat zal toewijzen.

De Zuid-Koreaan Kim Un-yong (70 jaar) maakt zich echter nog geen zorgen. "Als er moeilijkheden opduiken met Peking voor de Spelen van 2008, lijkt het mij dat ik het beste geplaatst ben om met de Chinezen naar een oplossing te zoeken. Ik heb uitstekende relaties met hen. Mijn kansen op de zege zijn intact gebleven", aldus Kim.

Een andere kandidaat, buiten Rogge, die kan profiteren van de situatie is de Canadees Dick Pound (59 jaar). Hij heeft twee dagen voor de verkiezing laten weten dat als hij verkozen wordt, hij opnieuw wil praten over bezoeken van de IOC-leden aan de steden die zich kandidaat stellen voor de Olympische spelen. Het gerucht doet echter de ronde dat hij zich zou terugtrekken uit de race. Maar dat ontkende hij met klem: "Dat gerucht komt waarschijnlijk van een van mijn concurrenten maar het is 'wishfull thinking'. Als ik aan een wedstrijd deelneem trek ik me nooit terug. Ik wil winnen."

De verkiezing vindt plaats om 11 uur plaatselijke tijd (9 uur in België) en de resultaten zullen een uur later door Juan Antonio Samaranch bekend gemaakt worden.
Nu in het nieuws