Doorbraak Lambermont: reactie Borgignon

Of de Volkunie zich alsnog achter het (aangepaste) Lambermont-bis-akkoord zal scharen, zal pas na Pasen duidelijk worden. "Maar het lijkt me niet onmogelijk dat we snel het signaal geven dat we de voorziene timing zien zitten", zegt waarnemend VU-voorzitter Fons Borginon. Hij voegt er nog aan toe dat de aanpassing van Lambermont-bis de interne twist bij de VU voor een deel deblokkeert.

BELGA

Het uiteindelijke oordeel van de Volksunie over Lambermont-bis kan er pas komen als het afgesproken tijdsschema afgewerkt is en alle puzzelstukken op tafel liggen, ook die van Brussel. "Maar ik raad de partij aan in dat tijdsschema in te stappen", zegt Borginon. Mogelijk komt dit "signaal" er maandag al, wanneer zowel het partijbestuur als de partijraad samenkomen. "Al weet ik eigenlijk nog niet goed welk signaal we precies kunnen geven. De échte beoordeling komt immers later pas", luidt het nog.

Met de aanpassing van Lambermont-bis - die door VLD-voorzitter Karel De Gucht en ex-VU-voorzitter Geert Bourgois werd afgesproken - wordt de interne situatie voor een deel gedeblokkeerd, zegt Borginon. "Als we met betrekking tot het belangrijk thema van de staatshervorming al op één lijn kunnen komen, dan wordt de complexiteit van de interne problemen toch voor een stuk verlicht", luidt het. Al voegt de waarnemend voorzitter er aan toe dat er nog veel water door de zee moet vloeien. "Eénsgezindheid in de harten bereiken vraagt tijd. Maar ik laat me niet opjagen", aldus nog Borginon.