Conflict VS-Irak: een overzicht

-Februari 1991: Het begin van de Golfoorlog. De VS drijven samen met bondgenoten Iraakse troepen uit Koeweit. Britse, Franse en Amerikaanse vliegtuigen beginnen met het patrouilleren van het noordelijke luchtruim boven Irak om Iraakse Koerden te beschermen tegen aanvallen vanuit Bagdad.

BELGA

-1992: Boven het zuidelijke deel van Irak wordt een no-fly-zone ingesteld om de sjiitische moslims te beschermen.

-Juni 1993: Vanaf Amerikaanse vliegdekschepen in de Perzische Golf worden 23 kruisraketten afgevuurd op Bagdad, die een vleugel van het gebouw van de Iraakse inlichtingendienst vernietigen. De aanval kost 6 mensenlevens en kwam er na "een Iraaks complot om de Amerikaanse president Bush te vermoorden."

-September 1996: De VS vuren 27 raketten af op doelen in het zuiden van Irak. Volgens het Pentagon waren de aanvallen bedoeld om Irak het vredesbestand te doen naleven. Saddam Hoessein draagt zijn toepen op de no-fly-zone te negeren en alle indringers neer te halen. Daarop lanceren de VS een tweede reeks raketten, gericht op Iraakse luchtafweer. De no-fly-zone boven het zuiden van Irak wordt uitgebreid tot de 33ste breedtegraad.

-Oktober 1997: Irak verbiedt de VS nog controles uit te voeren op het wapenarsenaal en geeft de controletroepen van de Verenigde Naties een week om het land te verlaten. Een maand later bereiken Rusland en Irak een akkoord om de VN-controles op wapens te hervatten.

-Januari 1998: De VN-controles op het wapenarsenaal worden opnieuw geboycot door Irak. Het voorstel van Irak om voortaan geen wapencontroles meer uit te voeren op presidentiële terreinen, wordt door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Albright van de hand gewezen.

-December 1998: De VS bombarderen Irak gedurende 2 dagen met bommen en raketten. Belangrijke militaire doelwitten worden daarbij geraakt.

-Januari 1999: Irak vraagt aan de VN om de Amerikaanse en Britse diplomatieke vertegenwoordiging in het land te vervangen. Later die maand schort Richard Butler, hoofd van de VN-wapeninspectie, spionagevluchten boven Irak op. Desondanks garandeert Irak een maand later niet langer de veiligheid van de Amerikaanse en Britse diplomaten.

-Juni 1999: De VS gaan voor het eerst akkoord met een gedeeltelijke opschorting van de sancties tegen Irak.

-Augustus 1999: Irak rapporteert Britse en Amerikaanse luchtaanvallen op gebieden buiten de no-fly-zone. 19 mensen komen om het leven.

-Januari 2001: Volgens Irak raken 7 mensen gewond bij Brits-Amerikaanse luchtaanvallen op doelen in de provincies Basra, Najaf, Wassit en Dhi Qar.