"Duitsers wisten van vernietiging joden"

De gewone Duitse burger was goed op de hoogte van de moord op de joden door het nazi-regime. Dat blijkt uit een nieuwe baanbrekende studie door de Britse hoogleraar Robert Gellately. In zijn boek 'Backing Hitler', dat volgende maand verschijnt, presenteert Gellately de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de berichtgeving over de vernietigingskampen in de Duitse kranten en tijdschrijften.

BELGA

Volgens Gellately werden de Duitsers vanaf 1933, het jaar dat Hitler rijkskanselier werd, goed op de hoogte gehouden van diens uitroeiingsplannen en het functioneren van de concentratiekampen. Kranten hielden vrij nauwkeurig bij voor welk soort 'rasvervuilers' en 'Untermenschen' de kampen bedoeld waren.

Tot nu toe was de gangbare mening onder historici dat de modale Duitse burger en soldaat niet op de hoogte waren van het uitroeien van de joden, vooral omdat zij 'geen vragen stelden', en de terreur in stilte plaatsvond. Ook Gellately meldt dat toen de vernietiging in 1941 systematisch op gang kwam, daar veel minder over werd bericht. Het gebruik van het gas zyclon-B werd ook geheim gehouden.

Maar tegen die tijd waren er op Duits grondgebied veel concentratiekampen gevestigd, waar ook veel Duitse burgers werkzaam waren. Zij wisten in ieder geval wat er gebeurde. Ook waren er in de media voldoende toespelingen op de uitvoering van Hitlers 'voorspellingen' over de uitroeiing.

Daarnaast bleven de kranten berichten over de aangifte van joden door bijvoorbeeld hun buren en werden ook de veilingen van huisraad van weggevoerde mensen bekendgemaakt.