Financiering politiehervorming nog niet rond

De federale regering en de gemeenten zijn er niet in geslaagd een oplossing te vinden voor de financiering van politiehervorming.

BELGA

Er is geen overeenkomst over wie het extra geld voor de politiehervorming op tafel moet leggen. Bovendien vinden de gemeenten dat de regering de kosten van die hervorming te laag inschat

De regering heeft bovenop de 18,4 miljard nog eens 1,2 miljard uitgetrokken. De gemeenten zeggen dat dit te weinig is. Volgens Stefan Meijlaers van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten loopt het verschil in berekeningen op tot 4,5 miljard.

De regering heeft toegezegd dat er bijkomend geld komt, maar een precies bedrag kregen de gemeenten niet te horen. Daarnaast zou er een structurele compensatie komen voor gemeenten met weinig bijkomende belastingsinkomsten.

De gemeenten wachten nu op de nieuwe berekeningen van de regering. Ze vinden het onaanvaardbaar dat de regering de politiehervorming zou laten financieren door de gemeenten. Ze zijn wel akkoord dat gemeenten die in het verleden weinig inspanningen gedaan hebben inzake veiligheid een bijkomende inspanning zouden leveren.