Boucles de Spa: Kris Princen prima van start

SPA -

De Boucles de Spa, de openingswedstrijd van het Belgisch rallykampioenschap Divisie 1 is zaterdag prima gestart voor Kris Princen (Peugeot 206 WRC). Na de 17 klassementsproeven van de eerste dag heeft hij zijn voorsprong uitgebouwd tot 1 min 36 sec op David Loix. Princen won zaterdag 13 van de 17 klassementsproeven.

Toch overvleugelde Princen de concurrentie niet echt. Hij reed een strak tempo en duwde één keer echt door op KP 12. Meteen verdubbelde hij zijn voorspong op David Loix. Met de twee doortochten op de Clémentine erbovenop diepte Princen de kloof verder uit. Princen kan vandaag/zondag, als hij geen fouten maakt, verder wennen aan zijn 206 met de rally van Portugal in het vooruitzicht.

PR-manager Koen Wyckmans is blij voor Princen: "Kris moet zondag gewoon controleren, geconcentreerd blijven. En als dat lukt dan behaalt hij vooral een overwinning op zichzelf. Dan kan hij tegen zichzelf zeggen dat hij het nog kan. En dat is nodig na zo'n kwakkeljaar als vorig jaar. Nu toont hij aan zichzelf, en aan de buitenwereld, dat hij wel degelijk nog aan een stuur kan draaien."

Tweede in de rangschikking is dus David Loix. Tot KP 11 wist hij de schade te beperken, maar nadien moest hij zijn meerdere erkennen in Princen. Een schande is dat niet, want de Subaru van Loix beschikt niet over de laatste evoluties. En als je het kampioenschap bekijkt heeft Loix nog altijd voorsprong op zijn naaste concurrent Pieter Tsjoen.

Op de 3de plaats staat Chris Van Woensel. Een verrassing, voor de eerste keer met de Evo 6, en meteen Larry Cols voorblijven. Cols staat bekend als de referentie in de groep N. Sterk waren vooral de tijden van Van Woensel op de Clémentine. Bij zijn eerste doortocht, in het donker, met de nieuwe wagen moest hij slechts één seconde toegeven aan Larry Cols. 25 sec scheiden Van Woensel en Cols.

Pieter Tsjoen staat 5de en is samen met Renaud Verreydt de minst gelukkige piloot in het gezelschap. Beiden kregen te kampen met technische problemen. Tijdens de laatste proeven van de dag knabbelde Tsjoen aan zijn achterstand op Cols. Verreydt liet de laatste besttijd van de dag optekenen op de Clémentine en stijgt van een 70ste plaats naar een 10de plaats.

Bij de motoren werden de laatste 4 klassementsritten geannuleerd uit veiligheidsoverwegingen, aldus wedstrijdleider Georges Jobé. Op dat moment, na 11 KP's, waren er nog maar 9 van de 14 gestarte motoren in de race. Thierry Godefroid (Kawasaki) leidt na een dag racen.

Stand motoren na 11 KP's:

1. Thierry Godefroid (KAWASAKI) 1:11:43

2 Eric Lejeune (BMW) op 2:03

3. Vincent Turpin (YAMAHA) 2:31

4. Eric Brun (BMW) 4:09

5. Frédéric Bouvy (KAWASAKI) 5:58

6. Bernard Dorsimont (KTM) 7:47

7. Marc Nols (CAGIVA) 9:46

8. Dominique Dufrasne (YAMAHA) 13:31

9. Steve Daalman (VOR) 14:28

Nu in het nieuws