Hassan Mourhit ten vroegste eind 2001 Belg

Print
BRUSSEL - Hassan Mourhit, de jongere broer van Mohammed Mourhit, zal de Belgische nationaliteit niet voor het eind van dit jaar bekomen, verklaarde Claude Eerdekens, de voorzitter van de naturalisatiecommissie in de Kamer, donderdag. Hij stelt dat de wettelijke termijnen en alle formaliteiten gerespecteerd moeten worden.
BR>
Vorige week verkondigde Mohammed Mourhit, tweevoudig wereldkampioen veldlopen, op een persconferentie dat, volgens zijn informatie, het naturalisatiedossier van zijn broer, een grote belofte in de mondiale atletiek, afgewerkt zou zijn op het einde van de maand juni, ten laatste midden juli. Daarbij bleef de mogelijkheid open, dat Hassan dit weekend zou aantreden op de 1500 m op de Belgische kampioenschappen. In geval van een minimum voor de wereldkampioenschappen in Edmonton, zat een WK-selectie er ook nog in.
"Dat is onmogelijk, zelfs al is het een uitstekend dossier", zei Claude Eerdekens. "Wij doen er alles aan om Hassan Mourhit te naturaliseren, maar er zijn termijnen die gerespecteerd moeten worden."

Volgens de socialistische politicus bevindt het dossier zich nog altijd op de Belgische ambassade in Marokko, wat hem doet besluiten, dat de Kamer niet voor einde van het jaar zijn naturalisatie kan stemmen.
"Wat mij betreft, zal ik het maximum doen, want ik meen dat het positief is voor het land, mocht Mourhit de Belgische nationaliteit bekomen. Bovendien heeft hij al twee broers die Belg zijn en die de Belgische kleuren, de een als trainer, de ander als coach, hoog in het vaandel dragen", besloot Eerdekens.

Leon De Wulf, de toekomstige directeur-generaal van de Belgische atletiekbond, meent dat de omgeving van Mohammed Mourhit haar wensen voor werkelijkheid heeft genomen: "Ik wacht de politieke afhandeling van het dossier af, en weet ook niet van waar Mohammed Mourhit die informatie haalde. Er moet al een enorm mirakel gebeuren, wil Hassan voor dit weekend nog Belg worden. En zelfs dan zal hij niet deelnemen aan het BK, want de deadline voor de inschrijvingen is verstreken. Wij gaan geen uitzondering maken voor Hassan."
"Mocht het mirakel zich in de loop van volgende maand voltrekken, en Hassan Mourhit loopt een minimum voor de vastgestelde datum (nvdr, 23 juli), dan gaat hij gewoon met ons mee naar Edmonton", besloot De Wulf.
MEEST RECENT