Paus verklaart 28 Oekraïense martelaren zalig

Print
Paus Johannes Paulus II heeft woensdagochtend tijdens de eucharistieviering in Lvov 28 Oekraïense martelaren zaligverklaard. De meesten van hen vonden de dood tijdens de Stalinterreur.

Er kwam een miljoen grieks-katholieke gelovigen af op de mis, het hoogtepunt van het vijfdaagse bezoek van de paus aan Oekraïne. Ook president Leonid Koetsjma en een Russisch-orthodoxe priester waren aanwezig bij de openluchtviering, waarin de rooms-katholieke kerkleider de twintigste eeuw het millennium van martelaren noemde. Hij wees daarbij op de intolerantie van nazi's en communisten.

Ter gelegenheid van het pausbezoek ontmoeten de Russisch-orthodoxe patriarch Alexis II en de president van Wit-Rusland, Loekasjenko, elkaar woensdagmiddag op het drielandenpunt van Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland. Zij doen daar een oproep tot geestelijke eenheid van de drie slavische volken. Aansluitend bezoeken Loekasjenko en Alexis het dorpje Korma, een spiritueel centrum in Wit-Rusland waar de relieken van een heilige liggen.
Nu in het nieuws