Schip gestrand: 1.200 vluchtelingen aan boord

Een schip met aan boord zo'n 1.200 illegale vluchtelingen is zaterdagochtend voor de kust van Zuidoost-Frankrijk gestrand. Meer dan 100 vluchtelingen, volgens de eerste gegevens Koerden uit Irak en Turkije, bereikten al zwemmend de Franse kust. Volgens de prefect van het departement Var ligt het schip, de "Easti Sea", dat onder Cambodjaanse vlag vaart, op zo'n 20 meter van het strand van Boulouris.

BELGA

Een duizendtal mensen bevinden zich nog op het vrachtschip. Er zouden geen doden of gewonden onder de passagiers zijn. De vluchtelingen zijn al meerdere dagen vanuit Griekenland en Turkije onderweg. Volgens de autoriteiten maakten ze de reis "staande, samengeperst en onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden in de laadruimte van het schip". Er zouden ook enkele bevallingen gebeurd zijn tijdens de reis.

Onder de vluchtelingen zijn 300 kinderen onder de tien jaar en heel wat bejaarden.

De brandweer en de reddinsgdiensten bekommeren zich om het schip. Een helikopter is ingezet om de vluchtelingen van boord te halen. Volgens de Franse autoriteiten is het vijftig meter lange schip mogelijk opzettelijk aan de grond gelopen. De kapitein wordt nog gezocht.