Het internet bij het plannen van uw vakantie

Het internet bulkt van websites die u kunnen helpen met het kiezen, voorbereiden en boeken van een reis naar het nabije of verre buitenland. Wij selecteerden daaruit voor u enkele van de meest interessante reis-websites.

NEDERLANDSTALIGE REISINFO

www.eurotrotter.com
Als u een vakantie ergens in Europa wil doorbrengen e n u zoekt informatie over uw bestemming, dan vindt u ze hier. Eurotrotter biedt per Europees land een gigantische hoeveelheid links die u helpen uw bestemming grondig te verkennen. Gewoon op de naam van het land klikken en u komt alles te weten: van de belangrijkste bezienswaardigheden tot het huren van een wagen.

travelstories.start4all.com
Een startpagina met links naar tientallen verzorgde websites met reisverhalen. U vindt er verhalen van Vlamingen en Nederlanders die naar alle hoeken van de wereld trokken. Hun ervaringen zullen u helpen bij het kiezen van een reisbestemming of bij het voorbereiden van een reeds geplande reis. Een aanrader.

www.op-reis.com
Veel flitsende animaties of talrijk opduikende submenu's moet u hier niet verwachten. Wel krijgt u op de sobere site een korte inleiding om een eerste beeld te vormen van een land. Momenteel worden er zo'n veertigtal landen besproken.

www.reisweb.nl
Een Nederlandse site waar de globetrotters hun hart kunnen ophalen. De landenpagina's zijn mooi en informatief. U krijgt er tips voor hotels en restaurants. Op de site kan u de ervaringen lezen van reizigers die u voorgingen, reistips bekijken of vragen stellen aan de reisweb-'ambassadeurs'. U moet u wel even gratis registreren.

www.opvakantie.nl
Mooie Nederlandse site met veel reisinformatie over alle landen in de wereld. In de vorm van korte fiches krijgt u info over de munteenheid, het eten, grensformaliteiten, het klimaat en nog veel meer.

www.reisplein.nl
Via de optie 'Online Boeken' kan u hier zoeken naar beschikbare hotels in alle uithoeken van de wereld. U ziet een zéér gedetailleerde fiche (met foto) van de hotels in kwestie en kan on line reserveren. Verder ook heel wat reisinformatie over landen en steden.

www.goedkoopopvakantie.com
Regel geen vakantie zonder eerst toch vlug een bezoekje te brengen aan Goedkoop Op Vakantie. De site verzamelt links naar websites waar u kunt profiteren van lage prijzen of speciale aanbiedingen voor hotels, vliegtuigtickets, enz. De lay-out van de site mocht wel een opsmukbeurt krijgen.

www.ippa.be/ippaforms.nsf/ATMSearchForm?OpenForm&NL
Wilt u weten of en waar er in uw vakantiebestemming geldautomaten zijn? Na het intikken van dit vrij ingewikkelde adres, kunt u op deze Ippa-webpagina de adressen vinden. Zeer bruikbaar.ENGELSTALIGE REISINFO

www.virtualcountries.com
Virtual Countries biedt via een zéér mooie en gebruiksvriendelijke interface toegang tot een schat aan informatie over verschillende landen in alle werelddelen. Voorlopig zijn er wel slechts een twintigtal landen opgenomen, maar indien uw bestemming erbij is, zal u uren zoet zijn.

www.lonelyplanet.com
Op deze onmisbare website van de uitgever van de gelijknamige reisgids vindt u alles wat u wilt weten over uw land van bestemming, waar ook ter wereld. De site is overzichtelijk ingedeeld en ziet er aangenaam uit met veel kaarten en foto's.

www.fodors.com
Een gigantische database aan informatie over zowat alle landen van de wereld. Klik op 'destinations' en u bent vertrokken. De site geeft u zelfs detailbesprekingen van hotels, clubs en restaurants in tientallen wereldsteden. Met deze site vertrekt u gegarandeerd beter voorbereid naar uw bestemming.

www.asg.physik.uni-erlangen.de/europe/indexe.htm
Een draak van een webadres, maar eens u het in uw bookmarks heeft staan, zal u er regelmatig naar terugkeren. 'Database Europe' geeft u een massa uiterst nuttige informatie van elk Europees land (geografisch, geschiedenis, landkaart, documenten die u nodig heeft, enz.) www.interknowledge.com
Een mooie, gestructureerde en uitermate informatieve site. Eerst kiest u een werelddeel en daarna een land. Vanaf dan komt u alles over dit land te weten, begeleid door foto's, kaartjes en illustraties.

www.travel.roughguides.com
Een zestigtal landen en enkele honderden steden worden beschreven bij Roughguides. De informatie is duidelijken bruikbaar. Zo leert u meer over bezienswaardigheden, maar ook over bijvoorbeeld de voeding of de hotelaccomodatie in het betreffende land.

www.atlapedia.com/index.html
Informatie van alle landen ter wereld volgens een steekkaartensysteem. Korte info over geschiedenis, talen, klimaat, enz. De site kon best wel wat meer illustraties gebruiken.

www.thebackpacker.com
Tips voor diegenen die met de rugzak door Canada of de Verenigde Staten willen trekken. Bent u een soortgelijke trektocht van plan, maar dan wat dichter bij huis, dan vindt u hier ook heel wat nuttige tips voor uw uitrusting en de te nemen voorzorgen.

www.all-hotels.com/world.htm
Kiezen uit 60.000 hotels in 9.600 steden wereldwijd. Na wat rommelen doorheen de zoekmachine en de promoties zal u zeker vinden wat u zoekt. U kan on line boeken.REIZEN BOEKEN

www.libertytv.com
Liberty TV (kies voor de Belgische, Nederlandstalige versie) biedt een overzicht van de producten van meer dan honderd touroperators. Dagelijks worden er nieuwe kant- en klare reizen naar alle uithoeken van de wereld tegen voordelige tarieven gepresenteerd. U kan het hele aanbod met een zoekmachine doorlopen tot u een geschikte reis vindt.

www.ticketbbltravel.be
Op de site van Ticket BBL Travel krijgt u naast de noodzakelijke info over bestemming, vlucht en prijs ook heel wat extra informatie over het land in kwestie. Interessant zijn de honderden last minutes. Wanneer u uw keuze heeft gemaakt, is het on line reserveren een fluitje van een cent.

www.connections.be
De kleurrijke webstek van Connections geeft een bondig overzicht van promotie-pakketten, last minutes, sport- of avonturenreizen. Eerste doelgroep zijn de jongeren. On line boeken is mogelijk (ook van afzonderlijke vluchten.)

www.airstop.be
Airstop laat u ondermeer kiezen uit een zeer uitgebreid en actueel aanbod van last minute vluchten (on line te boeken) naar bestemmingen over heel de wereld. Ook kan u er terecht voor informatie over last minute pakketreizen en citytrips. De site heeft nog veel meer te bieden.

www.travelstreet.com
Travelstreet verzamelt het aanbod van ruim zeventig Belgische touroperators. Kies het plaatsje op de wereld waar u uw vakantie wilt doorbrengen en Travelstreet toont u de touroperators die u er brengen. Verder biedt de site ook praktische informatie zoals adressen van toeristische diensten, gezondheidstips en wisselkoersen.

www.andersreizen.be
'Anders Reizen' organiseert actieve reizen (voor kleine groepen of individuele reizigers) in streken van de wereld die nog maar weinig of nog helemaal niet door het massatoerisme worden bezocht. U kan de mogelijkheden per land bekijken. De site is erg mooi verzorgd. U kan er ook on line boeken. (Zie ook: www.joker.be)

www.funadventure.com
Funadventure brengt een enorm aanbod aan uitzonderlijke outdooractiviteiten en buitengewone reizen. U vindt er een overzicht per bestemming of per activiteit. Van zee-kajakken tussen de orka's in Canada tot meer doorsnee activiteiten als paardrijden, vissen of langlaufen. On line reserveren is mogelijk. De site is mooi verzorgd.

www.reispromoties.com
Reispromoties.com is een verzamelsite met links naar de websites van tientallen reisagentschappen in Vlaanderen. U kan eenvoudig op uw provincie klikken en zo de sites en de aanbiedingen van de agentschappen in uw buurt doorzoeken.TRANSPORT

VLIEGTUIG

www.brusselsairport.be
www.ostendairport.be
www.charleroi-airport.com
www.liegeairport.com
De websites van de luchthavens in België bieden u allerhande praktische info, zoals de uurregeling van de vluchten van de verschillende maatschappijen.

www.sabena.be
www.virgin-express.com
www.vlm-airlines.com
Drie van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen in ons land. Zowel bij Sabena, Virgin als VLM kan u on line een ticket reserveren.

TREIN

www.b-rail.be/internat/N/index.html
Indien u een reis met de trein door Europa wil maken, vindt u op deze NMBS-deelsite, via een gemakkelijke zoekmachine, de uurregelingen van de Thalys, Eurostar en TGV. Verder krijgt u meer info over de verschillende reisformules en prijzen.

www.raileurope.com/us
Rail Europe biedt u de mogelijkheid om on line allerhande Europese spoorpassen te reserveren. De (Engelstalige) site geeft ook een overzicht van de uurregelingen in de verschillende Europese landen.

BOOT

www.hoverspeed.be
Op de Hoverspeedsite vindt u de tarieven en uurregelingen voor de seacat-verbindingen tussen Oostende en Dover. Een bezoekje aan de site houdt u ook op de hoogte van speciale aanbiedingen (oa. voor dagtrips).

www.ponsf.com/bedutch/default.asp
Ook bij P&O North Sea Ferries kan u zoeken naar speciale aanbiedingen. De ferrymaatschappij brengt u van Zeebrugge naar Hull. Op de overzichtelijke website vindt u de tarieven en uurregelingen en kan u on line reserveren. Verder nog wat extra's zoals het weerbericht en informatie over Ierland en Groot-Brittannië.

ROUTEPLANNERS

Wanneer u er zelf met de wagen op uit trekt, is het vanzelfsprekend handig om vooraf de route naar uw vakantiebestemming goed uit te stippelen. Een aardige hulp daarbij bieden de vele gratis routeplanners op het internet.

www.mappy.com
Mappy is één van de meest uitgebreide on line-routeplanners. Mappy bevat gedetailleerde informatie over meer dan 3,2 miljoen kilometer Europese wegen. De site beschikt bovendien over meer dan 300.000 adressen (musea, restaurants, hotels, enz.) in 140.000 plaatsen in 18 landen.

www.maporama.com
Ook een aanrader is Maporama. Kies eerst voor de taal Nederlands en geef dan vertrekplaats en bestemming in (bvb van Hasselt naar Moskou). Het programma vertaalt zelf de plaatsnamen en geeft een gedetailleerde routebeschrijving. Extra's zijn ondermeer een telefoonboek, weersverwachting en verkeersinformatie.

www.shellgeostar.com/route/routePlan.asp
De derde topplanner is ShellGeostar: een zeer volledige en uitgebreide Europese routeplanner. Verder kan u er meer achtergrondinformatie krijgen over de landen, is er een mogelijkheid om hotels of restaurants te boeken of de bezienswaardigheden van uw bestemming op te zoeken.

anwb2.66.com/anwb/eur
De Routeplanner Europa van de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond ANWB. De routeplanner omvat meer dan 400.000 plaatsen en 2,7 miljoen kilometer aan Europese routes.

www.routenet.nl
Routenet werd vorig jaar in Nederland uitgeroepen tot de beste internet-routeplanner door de Consumentenbond. Sinds kort heeft Routenet ook een Belgische site. De routebeschrijvingen zijn beschikbaar voor 42 landen.

www.alh.nl/alh
De routeplanner van Auto Lease Holland (ALH) laat u snel en eenvoudig de route berekenen tussen lokaties binnen het Europese continent. De routeplanner bevat echter voorla goede info wanneer u op zoek bent naar een route binnen de Benelux.

www.bpplus.com/wwwbp
Een on line-routeplanner zonder veel poespas of allerhande extra's. De site levert wel op een snelle manier goede en bruikbare informatie.
Nu in het nieuws