Atlantic Rowing Race: Broers Lewuillon gaan voor winst

Print
Alain en Bruno Lewuillon gaan vanaf 7 oktober de uitdaging van de 'Atlantic Rowing Race', een transatlantische roeiwedstrijd over 5.400 kilometer van de Canarische eilanden naar de Barbaden, aan. De twee broers, 48 en 49 jaar oud, dromen al drie jaar van het avontuur, en van de zege.
Samen veroverden de broers tussen 1976 en 1993 vijfenveertig Belgische titels in het skiff, dubbeltwee, dubbelvier en acht. Ook op internationaal vlak stonden ze hun mannetje. Alain Lewuillon leverde de sterkste prestatie van de twee door in 1988 op de Spelen van Seoul in het dubbeltwee op een zucht van het podium te eindigen. Ze hervatten de trainingen met als doel meer dan alleen maar deel te nemen aan de 'Atlantic Rowing Race'. Ze willen winnen. Daarvoor zullen ze naar schatting zo'n 1,3 miljoen roeislagen nodig hebben.

Voor het project is een budget van ongeveer 3 miljoen frank nodig. De boot is al aangekocht en gebouwd, maar er zijn nog andere kosten en daarvoor is het budget nog niet helemaal rond. "Het is een droom en uitdaging", aldus Alain Lewuillon. "We hebben ons goed voorbereid. Eerst om ons competitieniveau terug te vinden. Daarna hebben we ons minder op de explosiviteit en meer op de uithouding toegelegd. We zijn niet bang voor het avontuur. Het nadert trouwens met rasse schreden en er is nog zoveel te doen, dat er geen tijd is om aan angst te denken. We moeten nog allerhande testen in functie van de wedstrijd ondergaan. Zo willen we ondermeer weten of het verstandig zou zijn om telkens beurten van twee uur te roeien, terwijl de ander rust. We willen niet op zee voor dergelijke twistpunten komen te staan. Onze strategie moet vooraf bepaald en getest zijn. We trainen nu al twintig jaar samen en weten wat we aan elkaar hebben. Al zullen de contacten met elkaar erg beperkt zijn aangezien wanneer de ene roeit, de ander waarschijnlijk steeds zal slapen."

Bruno Lewuillon, de oudste van de twee, is qua avontuur niet aan zijn proefstuk toe. Op de fiets doorkruiste hij al Zuid-Amerika. "In de straten van Bogota is het veel gevaarlijker dan op zee", zegt hij. "Het wordt een mentaal intens avontuur, maar we staan psychologisch sterk. Ook op conditioneel vlak zijn we op peil. Onze roeiervaring wordt een groot voordeel. Ik denk dat we kunnen winnen."

.

Nu in het nieuws