OS: antiquiteiten gevonden bij gepland roeicentrum

ATHENE -

Bij graafwerken in de buurt van de op stapel staande olympische roeisite, werden een graf uit de Oudheid en enkele andere antiquiteiten gevonden. Deze vondst speelt in de kaart van de protesten rond de plaats van het roeicentrum. Milieubewegingen en archeologen zijn immers tegen de bouw van het roeicentrum in Schinias, zo'n 30 km ten noordoosten van Athene. Volgens hen zou het olympisch roeitoernooi een bedreiging zijn voor de vogels, vissen en een zeldzame pijnboom. Bovendien zou het roeicentrum de lokatie van de Slag bij Marathon (490 v.C.) onteren.

Bart Vandermierde/AP

De Griekse overheid en de olympische organisatie dringen er op aan dat het roeicentrum voor de Olympische Spelen van 2004 op land wordt gebouwd dat in de tijd van de bewuste slag onder water stond. Sommige archeologen betwisten dit feit.

Vorige maand vroegen milieubewegingen en archeologen het hoogste Griekse gerechtshof om de bouw van het roeicentrum stop te zetten. De Raad van State heeft meestal 3 jaar nodig om tot een uitspraak te komen, maar het zou deze zaak wel eens tegen het einde van dit jaar in handen kunnen nemen wegens de tijdsbeperking (de O.S. beginnen in 2004).

Nu in het nieuws