Jalabert gelooft rotsvast in aanpak van Riis

GARDANNE -

Le nouveau Jalabert est arrivé

. Laurent Jalabert denkt niet meer in termen van leiderstruien in duizend-en-één rittenkoersjes, maar gaat voluit voor de ééndagsklassiekers. Vanaf het voorjaar! En de Tour? «Ik ben er eindelijk achter gekomen dat die niks voor mij is.»

hbvl

BR>

De 32-jarige Fransman snuift bij CSC-Worldonline duidelijk andere lucht. Hij heeft ook anders getraind. Vooral veel minder. «Exact 4.000 kilometers minder. Gedaan met in deze periode van het jaar dertig uur per week te fietsen.»

Jalabert spreekt nu de taal van zijn nieuwe manager Bjarne Riis. Hij heeft tabula rasa met het verleden gemaakt. De trainingsschema's die hij negen jaar lang van Manolo Saiz ingelepeld kreeg, kieperde hij op advies van de kale Deen in de kast. Voorgoed. «Ik weet absoluut niet waar ik me op de vormcurve bevind. Ik weeg zelfs drie kilogram meer dan in februari 2000. Voor het eerst sinds ik tien jaar geleden bij Once kwam, kan ik wèl de komende weken wel progressie maken», zegt hij.

Deze week in de Ronde van de Middellandse Zee gaat 'Jaja' er weer tegenaan. «Ik ben blij dat het na de moeilijkheden met MemoryCard alsnog in orde kwam met Bjarne. Bij het WK in Plouay klampte Manolo Saiz me nog aan toen hij gehoord had dat Riis in geldnood zou zitten. Ik kon terug, maar ik wou dat absoluut niet, ook al had ik op dat moment meer twijfels dan zekerheden. Er was interesse van

Bonjour

, maar echt concreet werd het voorstel niet. Na negen seizoenen in het keurslijf van Saiz te hebben gereden, wou ik eindelijk weer een Frans programma, met oog voor de ééndagsklassiekers. Bij CSC ben ik voor dit soort werk veel beter omringd dan bij Once, dat een andere wielercultuur heeft. Klassiekers zijn voor de Spanjaarden een noodzakelijk kwaad. Ik had geen andere keus. Ik deed wat mijn werkgever vroeg.»

Andere wereld

Jalabert wisselde het juk van Saiz voor de nieuwe aanpak van Riis. De als renner indertijd ijsgekoelde Deen vertederde zelfs Jalabert met zijn ideeën over conditie-opbouw.

«In oktober kwamen we een eerste keer samen in Herning voor... een overlevingstocht van twee dagen. Geleid door een para-commando. Bijzonder hard, maar ontzettend leerrijk. Dat was Riis' originele manier om met elkaar kennis te maken. Bij de bespreking van mijn programma vroeg hij eerst hoeveel kilometers ik gereden had in 2000. Om en bij de 43000 kilometers, plofte ik eruit. Hij trok zijn gezicht in een grijns en droeg me op zes(!) weken de fiets niet aan te raken. Ik wist niet wat ik hoorde.

Je bent een renner van alle seizoenen. We werken met jou naar de verschillende hoogtepunten toe,

zei hij. Het is alsof ik nu in een volslagen andere koerswereld ben beland. Ik heb het echt naar mijn zin. Riis is op en top professioneel, dat zag ik op trainingskamp in Lloret de Mar. Daarnaast kan er geheel volgens de Deense wielercultuur ook gelachen worden.»

Pas vorige zomer is Jalabert erachter gekomen wat de hele wielerwereld al wist: de Tour is niks voor de ex-nummer één van de wereld.

«Ik mik op de voorjaarsklassiekers. Zo'n Ronde van Vlaanderen ligt me nauw aan het hart. Op 32-jarige leeftijd rijd ik eindelijk dezelfde voorbereidingskoersen als Museeuw. Na de aprilklassiekers trek ik dan naar de Vierdaagse van Duinkerke, de Midi Libre... koersen die ik enkel maar ken van de wielertijdschriften en tv. En de Tour?

Ritoverwinningen of het groen,

fluisterde Riis me in het oor», aldus de herboren Jalabert.