Sauwens kondigt federale structuur KBWB aan

BRUSSEL -

De huldiging van de winnaars op het wereldkampioenschap veldrijden in Tabor door Vlaams minister van Sport Johan Sauwens in Brussel kreeg een federaal tintje. Hij verheugde er zich over dat binnen de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) binnenkort de Vlaamse en Franstalige Wielrennersvereniging wordt opgericht.

BELGA

BR>

De minister had daartoe een schrijven ontvangen van bondsvoorzitter Laurent De Backer. Op 31 januari had de Centrale Raad (vergadering van de voorzitters van de provinciale afdelingen en het dagelijkse bestuur) beslist tot de herstructurering, en een planning daarvoor opgesteld. Uiterlijk in april zal de Vlaamse en de Franstalige vereniging officieel worden opgericht, de KBWB blijft het overkoepelend orgaan. In mei volgt de Vlaamse erkenningsaanvraag en start de voorbereiding op het werkingsjaar 2002, dat in december 2001 effectief van start gaat.

Minister Sauwens had de KBWB al voorgerekend wat een eventuele aanvraag tot erkenning hen kon opleveren aan subsidies: sowieso 25 miljoen en daarbovenop nog 15 miljoen voor 'sport en promotie'. Bondsvoorzitter De Backer: "De Minister wilde ons helpen met extra geld. Wij kunnen dat goed gebruiken. Het is logisch dat hij daarvoor iets in de plaats krijgt. Wij komen hem tegemoet met de hernieuwde structuur."

De KBWB wil het geld vooral besteden aan het baanwielrennen: "De basisschool van het wielrennen is de piste. In die discipline hinkt België achterop. We willen jongeren aanmoedigen op de piste te rijden, met een soort salaris, anders haken ze af. Ons doel is om op de Spelen in Athene in 2004 hoge toppen te scheren op de piste."

De centrale gasten van de minister waren eigenlijk Erwin Vervecken (elite) en Sven Vanthourenhout (beloften), die gelauwerd werden voor hun gouden medaille in Tabor. Mario De Clercq, brons bij de profs, was afwezig wegens familiale omstandigheden.

"Drie Belgische, maar ook Vlaamse medailles. Behaald op basis van individuele superioriteit en teamspirit", begon de minister zijn lofbetuiging. "Maar het bewijs werd ook geleverd dat Vlaanderen over genoeg jong talent beschikt om op het WK 2002 in Zolder dezelfde triomfen te vieren."

De minister is ervan overtuigd dat de internationale bekendheid die Vlaanderen nu dankzij de wielersport krijgt, met de organisatie van dat WK nog zal toenemen. Hij heeft er alvast 50 miljoen voor veil.