Gids voor Eerste zorgen bij u thuis

Silhouette

, een uitgeversmaatschappij gespecialiseerd in boeken over gezondheid, heeft donderdag op een persconferentie de eerste

Gids voor Eerste Zorgen bij u Thuis

voorgesteld. De gids kreeg de titel "Mijn gezondheid, mijn familie", en moet "een echt naslagwerk voor het gezin zijn waarin men eenvoudige, duidelijke en professionele informatie vindt die van dagelijks nut is".

BELGA

Meer en meer Belgen doen voor onschuldige kwaaltjes als hoofdpijn, hoest, snij- en schaafwonden, hooikoorts, tandpijn of spijsverteringsproblemen aan automedicatie. Voor geneesmiddelen waarvoor geen doktersvoorschrift nodig is, de zogenaamde OTC's, spreken ze steeds vaker een apotheker aan, eerder dan een arts. Zelf-medicatie is goed voor 40 pct van de verkoop in de apotheek.

Om de automedicatie efficiënt en veilig te houden, was er nood aan een naslagwerk, samengesteld door gezondheidsspecialisten en verdeeld via een gespecialiseerd netwerk. Met de "Gids voor Eerste Zorgen bij u Thuis" is aan die behoefte voldaan. De gids is het resultaat van een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, de Algemene Farmaceutische Inspectie, de Apothekersverenigingen en de Neutrale Ziekenfondsen en werd opgesteld door geneesheren en specialisten van de zeven Belgische universiteiten.

Die samenstellers vinden dat de apotheker een sleutelrol speelt binnen de zelf-medicatie. Een apotheker geeft immers deskundige raad aan de patiënt en is vaak makkelijker aanspreekbaar dan een arts. Om die sleutelrol te garanderen en te versterken, moet de gids een soort brug vormen tussen patiënt en apotheker. Doordat de patiënt meer informatie krijgt, zal hij de specifieke kwaal beter kunnen omschrijven en bepalen. Apotheker en patiënt kunnen dan samen zoeken naar het geschikte medicijn.

De gids bestaat uit drie delen: spoedgevallen, volwassenenzorg en kinderzorg. Daarin wordt onder meer behandeld wat je te doen staat bij intoxicatie, slapeloosheid en allergie. Maar er wordt ook beschreven wat er in je huisapotheek moet zitten, hoe je een zonneslag kan voorkomen, hoe rugpijn te verhelpen is, of welke vaccinaties een baby van 3 maanden krijgen moet.

De Gids voor Eerste Zorgen bij u Thuis is binnenkort bij alle apothekers te verkrijgen voor 200 frank, telt 200 pagina's en wordt uitgegeven in een Nederlandstalige en een Franstalige versie. De gids zal elk jaar aangepast worden aan de steeds veranderende medische kennis. Een tweede editie is voorzien voor mei 2002.

Nu in het nieuws