Meer dan 60.000 pond voor gitaar Jimi Hendrix

Op een veiling van spullen van gitaarlegende Jimi Hendrix is donderdag meer dan 60.000 pond (vier miljoen frank) geboden voor een gitaar van de man, zo heeft de BBC gemeld. Een versterker van het beroemde merk Marshall was echter de vedette van de verkoop.

BELGA

Op initiatief van Kathy Etchingham, die drie jaar met Hendrix heeft samengewoond, was de veiling van memorabilia ten voordele van de liefdadigheidsinstelling Drugscope. Dit is de grootste internetbibliotheek voor drugsadvies en -informatie in Groot-Brittannië.

Een gitaar waar de virtuoos volgens zijn gezellin "mee ging slapen" bracht 62.000 pond op. Een shirt was goed voor 18.400 pond, halsdoeken schommelden tussen de 1.207 en 1.667 pond. De grootste ervaring leverde niettemin een superversterker van Marshall op. Een anoniem iemand bood 33.350 pond (2,2 miljoen frank), terwijl het lawaaiding door veilinghuis Bonhams and Brooks slechts op 8.000 tot 12.000 pond was geschat.

Hendrix stierf in 1970 in Londen op 27-jarige leeftijd aan een overdosis barbituraten. Zijn voormalige vriendin hoopt met de veiling te voorkomen dat anderen het leven laten door onwetendheid bij drugsgebruik. Volgens Etchingham had de gitarist totaal geen idee over de kracht van de drugs die hij gebruikte en die uiteindelijk tot zijn dood leidden.

Nu in het nieuws