Shakespeareprijs voor Britse beeldhouwer Tony Cragg

Print
De Britse beeldhouwer Tony Cragg heeft donderdag in het stadhuis van Hamburg de met 20.000 euro (800.000 frank) gedoteerde Shakespeare-prijs van de F.V.S.-Stiftung ontvangen. De 52-jarige Liverpudlian, winnaar van de Turnerprijs in 1988, is een van de grootste namen uit de hedendaagse beeldhouwkunst. Vorig jaar nog wijdde het MUHKA in Antwerpen een grote tentoonstelling aan de Brit.
De Shakespeare-prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand uit Engelstalig Europa die in de disciplines kunst, literatuur of geesteswetenschappen een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het Europese culturele erfgoed.

De jury prees Cragg ondermeer wegens zijn "grote sensibiliteit tegenover het gebruikte materiaal". Hoewel Cragg zijn roots heeft aan de Merseyside, leeft en werkt hij al sedert 1977 overwegend in Wuppertal en doceert hij aan de Kunstacademie van Düsseldorf. Sinds 1996 is hij lid van de Royal Academy.

Cragg treedt met de onderscheiding in de voetsporen van illustere voorgangers als de schrijvers Graham Greene, Doris Lessing en Julian Barnes, dirigent Simon Rattle en theater- en filmregisseur Sam Mendes.

.

Nu in het nieuws