Franstalige filmsector met grieven naar ministers

Print
Honderden beroepsmensen uit de Franstalig-Belgische filmwereld hebben donderdagvoormiddag in Brussel gemanifesteerd voor het kabinet van de minister-president van de Franse gemeenschap Hervé Hasquin. Zij droegen borden met titels van succesrijke films die voor de gelegenheid in 'negatieve zin' waren aangepast: "Toto le Zero", "Pleure Germaine!", "Thomas est malheureux", enzovoort.
Een delegatie onder leiding van cineaste Marion Hänsel werd ontvangen door de ministers Hasquin en Demotte. Ondertussen werd buiten op het plein de brief van de sector aan minister Richard Miller voorgelezen.
De sector wil hoofdzakelijk meer middelen. De afgelopen jaren zijn de subsidies (momenteel 260 miljoen) ongeveer gelijk gebleven, terwijl de hoeveelheid aanvragen steeds groter werd. Er wordt ook een verhoging van het co-productiebudget van de RTBF en de invoering van een 'tax shelter' gevraagd.

De enveloppe te verdelen filmsubsidie voor de Franse gemeenschap ligt vast en kan niet worden vergroot zonder andere sectoren tekort te doen. Er wordt daarom een oplossing gezocht via de privésector. Gehoopt wordt daar op korte termijn 30 miljoen extra te vinden. Anderzijds is er goede hoop om het coproductiebudget van de RTBF op te trekken van 150 naar 200 miljoen frank.

De Franstalige filmsector had zijn grote namen afgevaardigd, zoals de regisseurs Jaco Van Dormael, Jean-Jacques Andrien, Thierry Knauff, de gebroeders Dardenne en anderen. Opvallend was ook de aanwezigheid van tal van Vlamingen onder wie een delegatie van het ABF (Audiovisueel Bevrijdingsfront) met Robbe De Hert en Luc Pien.

.

Nu in het nieuws