Rundsvlees duurder door BSE-maatregelen

Een lapje rundsvlees wordt vanaf 1 juli gemiddeld zo'n 3 frank per kg duurder. Dat is het gevolg van een akkoord dat vertegenwoordigers van de rundsvleessector hebben afgesloten. Bedoeling is om te voorkomen dat de extra kosten van de BSE-maatregelen nog langer op de rug van de boer terechtkomen. Maar of dat het geval zal zijn, is allesbehalve zeker.

BELGA

Al maanden proberen de verschillende schakels in de vleessector een oplossing voor de financiering van de verwerking te zoeken. Maar tot nu toe tevergeefs. Vooral voor de boeren drong een uitweg zich op. De slachthuizen rekenden de kosten van de BSE-maatregelen immers grotendeels stroomafwaarts (richting veehouder) door. Rundveehouders merkten dat slachthuizen de jongste maanden enkele honderden franken extra aanrekenden. Ook voor het slachten van andere dieren (varkens, pluimvee) worden de producenten hogere facturen gepresenteerd.

Een deel van de vertegenwoordigers in de rundvleesfilière (boeren, handelaars, slachthuizen, distributeurs, grootwarenhuizen, grote slagerijen) hebben nu een "interprofessioneel akkoord" gesloten. Het komt er op neer dat elke schakel in de vleeskolom de kosten van de BSE-maatregelen duidelijk factureert aan de volgende schakel. Uiteindelijk zou de slager de kosten moeten doorrekenen aan de consument.

De organisaties van slagers en beenhouwers hebben het akkoord niet ondertekend. Zij eisen een akkoord over àl het vleesafval. Maar sowieso staat het vast dat de slagers de prijskaartjes van het rundsvlees zullen aanpassen. Anders moeten ze de meerkosten zelf ophoesten. Gemiddeld wordt rundsvlees per kg 3 frank duurder. Een biefstukje van 200 gram zou dus iets meer dan een halve frank duurder worden. "Dat is toch geen onoverkomelijke bijdrage voor veiliger vlees", zegt Patrick Schifflers van Boviqual, één van de ondertekenaars.

Nu in het nieuws