François Lumumba keert terug naar Kinshasa

Print
François Lumumba, zoon van Patrice Lumumba, heeft donderdag aangekondigd dat hij vrijdag naar Kinshasa terugkeert "zonder overleg of schikking met de autoriteiten in Kinshasa", aldus een mededeling donderdagavond.
"Het doel van mijn terugkeer is de deelname voor te bereiden van onze partij met de hele niet-gewapende oppositie aan de intercongolese politieke onderhandelingen, conform de Lusaka-akkoorden, met het oog op de komst van een nieuwe politieke orde en de inwijding van een rechtsstaat, die de fundamentele individuele en collectieve vrijheden respecteert, in een gepacificeerd, verenigd en gedecentraliseerd Congo", stelt Lumumba in de mededeling.

François Lumumba ontvluchtte in oktober Congo "uit vrees aangehouden te worden", aldus zijn woordvoerder. Hij is de oudste zoon van Patrice Lumumba, de Congolese eerste minister die in 1961 om het leven werd gebracht. Recent nog trad hij op als getuige tijdens de parlementaire onderzoekscommissie die de eventuele betrokkenheid van ons land bij de moord op zijn vader onderzoekt.

.

Nu in het nieuws