Joegoslavische tribunaalwet voorlopig van de baan

Print
Ondanks koortsachtige onderhandelingen zijn de partners in de Joegoslavische regeringscoalitie het donderdag niet eens geworden over de wet over samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal. Daarom wordt het wetsontwerp van de parlementaire agenda van vrijdag gehaald.
Struikelblok was de opstelling van de Montenegrijnse Socialistische Volkspartij (SNP), die jarenlang met ex-president Milosevic heeft samengewerkt. De SNP is gekant tegen uitlevering van verdachten aan het VN-hof in Den Haag.

De Democratische Oppositie van Servië (DOS) is wel voor de wet, mede omdat samenwerking met het tribunaal door Westerse donors als voorwaarde was gesteld voor verdere economische hulp. De DOS heeft echter zonder SNP geen meerderheid in het Joegoslavische parlement.

DOS-kopstukken beraden zich later donderdag op de ontstane situatie. Overwogen wordt de wet in het Servische parlement in te dienen waar de DOS wel een meerderheid heeft. Daardoor dreigen Servië en Montenegro echter nog verder uit elkaar te drijven binnen de Joegoslavische federatie. Montenegro wil een referendum organiseren over onafhankelijkheid.

In Brussel wordt op 29 juni een donorconferentie georganiseerd voor Joegoslavië. De Verenigde Staten dreigen niet op te komen dagen als Belgrado dan zijn samenwerking met het tribunaal niet op een bevredigende manier heeft geregeld.

.

Nu in het nieuws