VS onder vuur op congres tegen doodstraf

Het eerste mondiale congres over de doodstraf is donderdag te Straatsburg begonnen met een dringende oproep aan de VS om de sanctie af te schaffen. Tot en met vrijdag praten meer dan 110 congresgangers over de executie als straf. Onder hen mensenrechtenactivisten, mensen die in aanmerking voor executie kwamen, juristen, schrijvers, politici uit dertig landen.

BELGA

Secretaris-generaal Walter Schwimmer van de Raad van Europa bekritiseerde in zijn openingsrede de jongste terechtstellingen in de VS. Hij was ongelukkig over het feit dat de Amerikaanse justitie sinds het aantreden van president George W. Bush twee executies op korte tijd heeft bevolen.

Schwimmer noemde de doodstraf onmenselijk. Ze dient in een democratische staat afgeschaft. "Dood voor dood, onrecht voor onrecht is zeker geen middel dat een geciviliseerde staat in de strijd tegen de criminaliteit mag inzetten", zei hij. In een verwijzing naar de meer dan 3.700 terdoodveroordeelde gedetineerden in de VS zei hij dat dit land geen geweld of criminaliteit zou mogen kennen, indien de doodstraf afschrikwekkend werkt. Congresvoorzitter Michael Taube stelde voor 22 juni uit te roepen tot de "Dag tegen de doodstraf".

Volgens Amnesty International bestaat nog in 86 landen de doodstraf. De VS, China en Saoedi-Arabië voltrekken de meeste doodvonnissen. In 106 landen is de sanctie wel afgeschaft.