Clinton aanvaardt Dayton Vredesprijs

Print
Clinton krijgt Dayton-vredesprijs De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton heeft woensdagavond persoonlijk de Dayton Vredesprijs in ontvangst genomen die hem vorig jaar november was toegekend. De plechtigheid vond plaats op de Wright-Patterson Air Force Base, waar het akkoord op 21 november 1995 werd gesloten.
De Amerikaanse regering haalde eind 1995 de leiders van Servië, Kroatië en Bosnië naar de luchtmachtbasis in Ohio om met Amerikaanse bemiddeling te onderhandelen over een vredesverdrag. Het akkoord dat uiteindelijk uit de bus kwam maakte een einde aan een conflict dat ruim 200.000 mensen het leven had gekost en bijna een miljoen mensen op de vlucht had doen slaan.
Clinton pleitte voor verdere financiële steun aan Bosnië en privatisering van de Bosnische economie. De plechtigheid werd bijgewoond door ruim vierhonderd mensen, onder wie de ambassadeurs van Bosnië en Kroatië.

Aan de prijs is een bedrag van 25.000 dollar verbonden, dat Clinton aan een liefdadigheidsinstelling in Bosnië schenkt, alsmede een beeld en een medaillon.

.

Nu in het nieuws