Chinese politie slaat volgeling Falun Gong dood

Print
De Chinese politie heeft een volgeling van de meditatiebeweging Falun Gong doodgeslagen, zo heeft de beweging donderdag bekendgemaakt. Zhang Shengfan (38) overleed drie dagen nadat hij uit zijn huis werd gehaald in de noordoostelijke stad Shuangcheng.
De gevangenis in Shuangcheng bevestigde de dood van Zhang, maar gaf als oorzaak dat een hongerstaking de man fataal was geworden. De familie van Zhang mocht zijn lichaam echter niet zien. Met de dood van Zhang is het aantal aanhangers van Falun Gong dat in politiehechtenis is overleden op 224 gekomen.

De Chinese regering verbood de beweging twee jaar geleden en scherpte de vervolging van aanhangers onlangs verder aan. Sinds 10 juni kunnen zij al voor het verspreiden van informatie over de beweging worden aangeklaagd wegens staatsondermijning, separatisme en het openbaren van staatsgeheimen. Op al die aanklachten staat de doodstraf.

De aanhangers van Falun Gong demonstreren steeds minder in het openbaar, maar gaan wel door met het volstoppen van brievenbussen van bestuurders met informatie over de beweging. Ook publiceren ze namen en telefoonnummers op internet van agenten en gevangenisbewaarders die aanhangers hebben mishandeld.

.

Nu in het nieuws