Militairen ontevreden over resultaat Balkan-onderzoek

Er zijn statistisch gezien niet meer kankergevallen bij Belgische militairen die in de Balkan gevestigd waren, en hun overige symptomen (van slaapstoornissen over depressie tot rugpijn) kunnen even goed het resultaat van stress zijn. Generaal-majoor Van Hoof, stafchef van de medische dienst, spreekt dan ook liever van 'veteranensyndroom' dan van Balkansyndroom.

FRANK JACOBS

Dat zei hij woensdag in de Senaatscommissie bij de presentatie van het epidemiologische onderzoek naar het Balkansyndroom. Een onderzoek dat nu, zo menen zowel Van Hoof als minister van Defensie Flahaut, afgerond is.

Marc De Ceulaer, die het dossier Balkansyndroom volgt voor de militaire vakbond VSOA-Syndic, is daar bijzonder ontevreden over: «Dat generaal Van Hoof het, zij het onder een andere naam, had over een 'veteranensyndroom' duidt toch aan dat hij tenminste beseft dat er een probleem is. Toch zeggen hij en de minister dat het onderzoek afgesloten is. En dat hoewel dit een louter

administratief

onderzoek was: geen enkele van de klachten van militairen is fysisch onderzocht. En bovendien gaf de generaal voor de Senaatscommissie toe dat er zeker nog domeinen zijn die onderzocht moeten worden. Nee, als dit het rapport is waar we zo lang op hebben moeten wachten, dan vind ik het benedenmaats.»

Eén lichtpuntje ziet De Ceulaer toch: «Uit het onderzoek zijn genoeg elementen gebleken zodat Frank Vandenbroucke (minister van Sociale Zaken, red.) nu het wetsvoorstel-Moerman kan steunen.» Dat wetsvoorstel bepaalt dat veteranen met onverklaarbare aandoeningen sowieso een vergoeding krijgen, omdat wordt verondersteld dat ze die in militaire dienst hebben opgelopen.

Nu in het nieuws