"Onverwijld ratificeren Kyoto is kamikaze-actie", zegt VEV

Print
"Het onverwijld ratificeren van het Kyoto-protocol heeft weinig te maken met efficiënt beleid of met milieu-vriendelijkheid. Het heeft wel iets van een kamikaze-actie, die - zo hopen de betrokkenen politici - stemmenwinst kan opleveren. Voor het milieu en voor onze economie is het echter een gemiste kans". Dat zegt het Vlaams Economisch Verbond (VEV) die een oproep tot realisme lanceert.
Het VEV ziet in de goedkeuring van het Verdrag een verplicht nummertje voor de groene achterban. "Maar het was vooral een uiting van wat Kyoto eigenlijk is: een politiek symbool-dossier met potentieel zware economische gevolgen". Van den Bosch raamt de economische gevolgen voor België op 45 miljard frank (1,12 miljard euro) per jaar en voor Vlaanderen op 25 à 30 miljard per jaar (740 miljoen euro).

Dat het milieu baat heeft bij het Kyoto-protocol is voor het VEV allerminst zeker. Hoe dan ook: als niet iedereen (inclusief de VS) meedoet, heeft het geen enkele zin. "Als alleen Europa alle doelstellingen haalt, verandert er quasi niets aan het CO2-gehalte op onze planeet", luidt het. "Wat er wel zal veranderen, is de kracht van onze ondernemingen".

Het VEV somt drie voorwaarden op voor een "realistische" implementatie van het Kyoto-protocol in België en Vlaanderen; het vrijwaren van de concurrentiepositie, het vrijwaren van ontwikkelingsmogelijkheden en het erkennen van substantiële emissiereducties uit het verleden.

.

Nu in het nieuws