Miljardenboete voor import export-fraude

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft donderdag een 15-tal zaakvoerders en medewerkers van Antwerpse expediteurs- en transportbedrijven schuldig geoordeeld aan import export-fraude op grote schaal. Naast gevangenisstraffen varierend van 2 jaar tot 4 maanden, werden de betrokkenen veroordeeld tot het vergoeden van in totaal 2,25 miljard frank ontdoken rechten, een deel daarvan effectief.

BELGA

Voor de financiele strafkamer stonden in totaal 29 personen terecht en 19 aansprakelijk gestelde firma's terecht, allen samen goed voor zes dossiers. De fraude bestond erin dat transitgoederen, vooral textielwaren die overwegend afkomstig waren uit China met bestemming Afrika, werden onderschept om te worden gedumpt op de binnenlandse parallele markt.

In een aantal dossiers ging het om fraude met Europese exportsubsidies. Belgische goederen die zogezegd bestemd waren voor niet EU-landen, belandden op de Franse en Spaanse parallele markt. In een aantal gevallen ging het bovendien om valse merkartikelen. Deze in beslag genomen goederen worden vernietigd.

Nu in het nieuws