Beer spoort Russische deserteur op

Een Russische deserteur is na zes jaar uit zijn schuilhol op het schiereiland Kamchatka in het uiterste oosten van Rusland gehaald, hoofdzakelijk dankzij het speurwerk van een beer.

BELGA

Woordvoerders van defensie maakten donderdag bekend dat Viktor Borovik de vlucht had genomen uit vrees voor de pesterijen en mishandeling die rekruten in Rusland vaak moeten ondergaan. De man leefde op een dieet van vis, bessen en paddestoelen. Hij werd gevonden nadat hij bij het ledigen van een fles "samogon", een soort van zelfgestookte alcohol, zijn schuilplaats in brand had gestoken.

De geur van het rottend vlees dat Boroviks brandwonden over veertig procent van zijn lichaam bedekte, trok een rondzwervende beer aan. In het zog van de beer volgden jagers die Borovik in kritieke toestand naar het ziekenhuis brachten. Omdat hij er zo slecht aan toe is zal hij waarschijnlijk niet worden aangeklaagd voor desertie.

Deserties zijn wekelijkse kost in Rusland, waar rekruten het niet onder de markt hebben. Eerder dook in Kamchatka een deserteur na vier jaar uit de wildernis op nadat er amnestie was afgekondigd.

Nu in het nieuws