Militie in Congo laat vijf Thaise gijzelaars vrij

Print
Een militie van de Mayi-Mayi in Congo heeft in ruil voor humanitaire hulp vijf Thaise houthakkers vrijgelaten die ruim een maand geleden werden ontvoerd. Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag te hopen dat de resterende zeventien gijzelaars spoedig zullen volgen.
Vorige week liet het 'Lumumbistische Nationale Verzet' al twee gijzelaars gaan. Nu zijn er opnieuw vijf overgedragen aan een geestelijke uit een Afrikaans land. De Thaise ambassadeur in Kenia, Tanarat Thanaputi, zei tegen de BBC dat Thailand in onderhandelingen via een christelijke organisatie medische hulp heeft beloofd en heeft aangeboden scholen en ziekenhuizen in het door de rebellen beheerste gebied te bouwen als alle gijzelaars worden vrijgelaten.

De 23 Thailanders werden samen met een Keniaan en een Zweedse vertegenwoordiger van een vrachtwagenbedrijf op 15 mei ontvoerd na een overval op een houthakkerskamp in Mangina, nabij de grens met Uganda. De rebellen beschuldigden het houtwinningsbedrijf van uitbuiting van de natuurlijke rijkdommen van Congo.

.

Nu in het nieuws