Spanje wil meedoen aan Amerikaans raketschild

Print
Spanje heeft de Verenigde Staten meegedeeld dat het wil meedoen aan het controversiële raketschild van president George W. Bush. Dat heeft de Spaanse krant El Pais donderdag gemeld.
Het voorstel om mee te doen, werd gedaan tijdens een bezoek van een Spaanse delegatie aan het Pentagon in Washington in mei. In juli zullen de delegaties elkaar in de Amerikaanse hoofdstad opnieuw ontmoeten.

Het omstreden Amerikaanse rakettenplan moet de VS bescherming bieden tegen een beperkte raketaanval. De internationale gemeenschap is tegen het raketschild en vreest dat uitvoer van de plannen zal leiden tot een hernieuwde wapenwedloop. Bovendien wijzen critici erop dat het raketschild strijdig is met het Anti Ballistic Missile (ABM) verdrag met de vroegere Sovjetunie uit 1972.

De regering van de Spaanse premier Jose Maria Aznar is een van de weinig Europese landen die zich positief heeft uitgelaten over het Amerikaanse plan. Tien dagen geleden ontmoetten Aznar en Bush elkaar in Madrid. Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president sprak Aznar zijn steun uit aan het raketschild van de VS.

.

Nu in het nieuws