Giro: Jan Ullrich betrokken in dopingzaak

ROME -

Jan Ullrich is een van de 86 personen waarnaar het parket van Firenze een onderzoek verricht in verband met doping na de inval tijdens de nacht van 6 op 7 juni in de hotels van de wielerploegen die deelnamen aan de Ronde van Italië. Dat schrijft de Italiaanse sportkrant 'Corriere dello Sport' in haar editie van vrijdag.

BELGA

BR>

Naast Jan Ullrich is er nog sprake van vijf andere renners van Team Telekom en twee andere personen uit de ploeg. Jan Ullrich, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1997, heeft zich uitgesproken voor levenslange schorsingen voor renners die gepakt worden op het gebruik van doping.

Op de Duitse televisie ZDF verklaarde Ullrich dat hij aan astma lijdt en daarom enkele sprays en tabletten in zijn bezit had. "Als het echt erg is, heb ik cortisonen nodig. Maar dat is geen enkel probleem. Het staat immers in mijn gezondheidsrapport. De dokters zijn op de hoogte. Ik laat me niet van stuk brengen in mijn voorbereiding op de ronde van Frankijk", voegde de Duitser daaraan toe.

Cortisonen, dat pijn onderdrukt en uitputting tegengaat, staat op de lijst van verboden producten maar als het door de dokter wordt voorgeschreven geldt het niet als competitievervalsing. Ook tweevoudig Tourwinnaar Lance Armstrong gebruikte het product twee jaar geleden al in een zalf om problemen aan het zitvlak te verhelpen.

Volgens het Franse weekblad Panorama worden 'minstens' vier renners uit de top tien van de Giro in deze grote zaak geviseerd. Het citeert de namen van de Italianen Ivan Gotti (7de) en Giuliano Figueras (10de) en de Spanjaard Unai Osa (3de).

De vierde naam is die van Dario Frigo, die door zijn ploeg Fassa Bortolo onstlagen werd omdat er tijdens de politie-inval verboden producten in zijn kamer gevonden waren. Hij stond op dat ogenblik tweede in de rangschikking.

Het weekblad schrijft ook dat de Italiaanse winnaar van de Giro, Gilberto Simoni (Lampre-Daikin), boven elke verdenking staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER